Şair Mehmet Emin Selam Kimdir Hayatı



Mehmet Emin Selam

Türk şairi ve tezkire yazarı ( İstanbul 1688- Müfrik, Şam 1739 ).Şeyhüllissam Mirza Mustafa Efendinin oğlu olan Mehmet Kesin Salim ( ulema çocuğu olduğu için beş yaşındayken gerekli mülazemet verildi ),öğrenimi gördükten sonradan müderris oldu ( 1704 ). Süleymaniye müderrisliğine getirilişine kadar ( 1713 ) bütün rütbeleri alıp, aynı yıl Selanik kadılığına katıldı. Ama uygun olmayan hareketleri yüzünden görevden alınarak, Serez'e sürüldü. ( 1714 ).


Babasının şeyhülislâmlığı esnasında ( 1715 ) Galata kadılığı yaptıysa da benzer sene babasıyla birlikte görevden alınıp, Trapzon'a sürüldü. Bir buçuk yıl daha sonra Boğaziçi'ndeki yıllarında oturmak koşuluyla İstanbul'a dönmelerine izin verilmesini arkasından, İstanbul katılığı ( 1723 ), Anadolu ( 1730 ) ve Rumeli kazaskerliği ( 1735 ) yaptı. Kaynaklara göre, Traplusşam'a bu arada bu vesileyle öldü.

Mehmet Kesin salam, Yaşadığı dönemin sanatçı şairleri arasında yayılmıştır. Şiirlerine 150'ye yakın nazire söylenmiş olması da divan şiiri geleneği içinde, belirtilmiş bir yeri olduğunu gösterir. Şairliğinin yanı sıra din, etik, tarih, dil ve edebiyat alanlarında da yapıtlar vermiştir. Fakat en kayda değer yapıtı, süslü bir anlatımla kaleme aldığı, 1687-1722 arasındaki şairleri konu alan tezkiresidir ( Salim Tezkiresi ).

Öbür Yapıtları

Divan, Neyl üReşat fi'lemr il Cihat ( cihat ve gaza üstüne 17 bölümlük bir yapıttır; 1732; basılışı 1877 ), İkd ül-Cüman tercümesi ( Ayni'nin tarihin 11. cüzünün çevirisi), Lügat-i Vassaf ( Vassaf Tarihi'nin anlaşılması için hazırlanmıştır), Mahiyet ül- Aşık ( tasavvufla ilgilidir), ve benzeri yapıtları.

mehmet emin salimjpg.jpg
 

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment