Ögeday Han kimdir kısaca


Ögeday kimdir

Ögeday Han Doğum tarihi bilinmiyor. (?-1241): Cengiz Han'ın oğullarından biri ve mirasçısı. Cengiz Han'dan sonradan Moğol İmparatoru olmuş ve babasının yarım bıraktığı fetihleri ve devlet düzenlemesini tamamlamıştır.


Cengiz Han'ın oğlu Ögeday, tahtın varisi olarak meslek başına geldiğinde, dünyanın az kalsın yarısına hükmediyordu. Ögeday kardeşleri gibi zalim değil; iyi kalpli ve hoşgörülüydü. Kardeşleri savaşlara devam ederken o çoğunlukla Karakurum'daki çadırdan sarayında oturur, Han tahtının önünde boyun eğen halkın söylediklerini dinlerdi.
ögeday han kimdir.jpg


Bir gün Çinli oyuncular, Ögeday'ı oyalamak için kukla oynatıyorlardı. Han, kuklaların aralarında uzun bıyıklı ve sarıklı bir ihtiyarın beygir kuyruğunda sürüklendiğini fark etti ve Çinlilere bu adamın kimi temsil ettiğini sordu. Oyuncu başı şu cevabı verdi: "Moğol cengaverleri esir Müslümanları arkalarında böyle sürüklerler."
Ögeday oyunu durdurdu ve hizmetçilerine hazinesinde bulunan Çin'in ve İran'ın en fiyatı yüksek kumaş ve halılarını getirtti. Bunları Çinlilere göstererek, onların yaptıkları malların Batı mallarından fazla daha alçak kalitede olduğunu söyledi. Dedi fakat: "Benim memleketimde çoğu Çinli esiri olmayan tek bir zengin Müslüman yoktur. Halbuki hiç bir varlıklı Çinli'nin Müslüman esiri yok! Bilirsiniz ancak Cengiz Han, bir Müslüman'ı öldürene kırk altın mükafat verilmesini emretmişti. Fakat bir Çinli'nin hayatının bu değerde olduğuna hükmetmedi. O halde nasıl oluyor da siz Müslümanlarla eğlenmeye cüret edebiliyorsunuz?" Ve oyuncularla kuklalarını sarayından kovdu.
moğol imparatorluğu.jpg
 

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment