Kuşkonmaz Camii’nin Hikayesi ve Sırrı


Kuşkonmaz Camii’nin Hikayesi ve Sırrı

​IMG
İstanbul’un Şemsi Paşa Caddesinde Osmanlı Döneminden kalma tarihi bir cami olan Şemsi Paşa Camii ya da herkesin bildiği ismiyleKuşkonmaz Camii’nin hikayesi ve sırrı duyanları hayrete düşürüyor.

1580 yılında Şemsi Ahmet Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan Kuşkonmaz Camii Üsküdar sahilinin anında kıyısında denizin güzel manzarası ile buluşuyor.

Caminin mimarisinden, heybetinden, güzelliğinden söz etmek yerineKuşkonmaz Camii’nin hikayesi ve sırrıüzerine azıcık aydınlatmak istedik. Üsküdar’da bulunan 430 takvim Kuşkonmaz Camii’ne kuşların konmadığını biliyor muydunuz?

Hatalı duymadınız Şemsi Paşa Camii’ne kuşlar konmadığı için halk müziği arasında Kuşkonmaz Camii olarak isimlendirilmiş bu caminin özelliği projesinin üretim aşamasında düşünülmüş.

Şemsi Paşa üzerinde kuşların uçmayacağı bir yer var mıdır? diye sorunca Mimar Sinan dillere destan mimari dehasını konuşturmuş ve Üsküdar’a kuşların üstünde uçmadığı bir mekana, üstüne kuşların konmadığı bir cami yapı etmiş.

Mimar Sinan Cami yapım aşamasına geçmeden önce pek bir araştırma yapmış ama Üsküdar’da kuzeyden ve güneyden esen rüzgarların buluşma noktasını bulmuş ve bu noktaya Şemsi Paşa Camii’nin yapımına başlamıştır. Rüzgarların kesiştiği bu noktada keza dalgaların kıyıyla buluştuğu noktada çıkan titreşim sesinin kuşları rahatsız edeceğini bile hesaplayan Mimar Sinan aradan geçen onca zamana rağmen hala kuşların uğramadığı bu camii ile keza zekasından hemde mimari başarısından söz ettirmeye devam ediyor.

İşte Kuşkonmaz Camii’nin hikayesi ve sırrı böyle.
 

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment