Kösem sultan hayatı yaşamı biyografi kimdir


Kösem sultan hayatı hikayesi

Kösem sultan gerçek resmi2.jpg
Kösem Valide Sultan, Sultan Birinci Ahmed Han'ın hanımı, Sultan Dördüncü Murad Han, Sultan İbrahim Han, Şehzade Kasım, Ayşe Sultan, Fatma Sultan ve Atike Sultan'ın annesidir.Kösem Valide Sultan Mahpeyker Kösem Sultan Mahpeyker Sultan Büyük Valide Sultan Valide-i Muazzama vefatından sonradan da Valide-i Maktule VaIide-i Şehide adlarıyla anılmıştır. Kösem ismi ona sarayda en önde bulunmasından ve gayet kabiliyetli olmasından dolayı verilmiştir.Kösem sultan Osmanlı sarayında kırk yıldan artı yaşam sürmüştür.Küçük yaşta olan oğlu Sultan Dördüncü Murad Han vaktinde devleti yöneticilik vazifesini de ihraz etmiştir.

kösem-sultan-hakkinda-bilgi-.jpeg

Büyük bir dirayet göstermiş ve şahsı ihtirasa yenik düşmeden, devletin idaresini oğlunun yetişmesine kadar gayet intizamla yürütmüştür.

Bir değişiklik saltanat naibeliği olan mevkiini 1632'de Sultan Dördüncü Murad Han'ın saltanat işlerini eline almasına kadar muhafaza etmiştir.8 Şubat 1640'ta Sultan İbrahim Han'ın tahta çıkışı ile Kösem Sultan'ın valide sultanlığı devam ederken saltanat naibeliği ikinci kez başladı.

Hasodalılar 1651 senesi (2/3 Eylül Ramazan-ı Şerif'inde bir gece teravihten daha sonra Büyük valideyi isteriz! bağrışlarıyla harekete geçerek, kendilerine mani edinmek isteyen hasodabaşını yaralayarak hareme yürüdüler.

Nihanhane denen gizli odaların birinden ötekine geçti. Gurfe denen fazla sıcacık bir asmakat dolabına gizlendi. Onu burada bulup daha alçak kata sürükleyen zülüflü baltacılar ve hasodalılar, üzerine çöküp mücevherlerini yağmaladılar. Bu sırada parmaklarını kırıp kulaklarıını da yırttılar. Kuşhane Kapısı önüne kadar sopa ve silah darbeleriyle sürüklediler. Öldü sanarak bıraktılar. Ama kımıldadığını görünce bir kez daha saldırdılar. Zülüflü Kuşçu Mehmed, Kösem Sultan'ı bir perde ipi ile boğdu. Valide dairesi, baskını yapanlarca yağmalandı.

Osmanlı tarihinde Kösem Sultan'dan başka öldürülen valide sultan yoktur. Bu da onun, diğerleriyle kıyaslanmayacak kişiliği, Osmanlı sarayındaki yarım yüzyıla yakın otoritesi ile açıklanabilir. Onu çekemeyen fitne ve fesat erbabı bu tezgahı kurmuş ve zamanın devlet adamları da buna alet olmuşlardır.

Kösem Sultan'ın Osmanlı hanedanı ve tarihi içinde hususi bir mevkii vardır. Çok yüksek seviyede ve tesirli bir kişilik sergilediği açıktır. Kösem Sultan, Sultan Dördüncü Murad Han, Sultan İbrahim Han ve Sultan Dördüncü Mehmed Han'ın ilk saltanat yıllarında gerçekten devleti idare etmişti. Bu iktidarının 20 seneyi bulması ise Osmanlı tarihi bakımından fazla mühimdir.

1651 yılında boğularak şehide edilen Kösem Valide Sultan'ın kabri Sultanahmed'de Sultan Birinci Ahmed Han'ın türbesindedir.
 

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment