Fatih Sultan Mehmet'in Eğitimi


Fatih Sultan Mehmet'in Aldığı Eğitim


Fatih Sultan Mehmet'in Eğitimi Bilgileri


Osmanlı padişahı. Divan edebiyatında Avnî mahlasını kullanmıştır. Sultan II. Murad ve Hüma Hatun’un oğludur.


Mehmed’in eğitimi için babası dağıtılmış hocalar görevlendirdi. Ama akıllı olduğu dek hırçın bir çocuk olan Mehmed’in eğitilmesi basit olmadı.

Molla Gürani Mehmed’e, dersini dikkate almayan bir öğrencinin hocası kadar dövülmesi ile ilgili yazınsal bir cümleyi inceletmiş, Mehmed durumun ciddiyetini kavrayarak eğitimine tartma vermeye başlamıştır.

Şehzade Mehmed'in medrese kökenli hocalarının yanı sıra bilgi edindiği Batılı şahsiyetlerde bulunmaktaydı. Saruhan (Manisa) sarayında İtalyan hümanisti Anconalı Ciriaco ve saraydaki diğer İtalyanlar onun Avrupa tarihi ile Antik Yunan filozoflarının hayatlarıyla ilgili kitaplar okumasına önayak olmuştu. Bu durum Şehzade Mehmed'e çok-kültürlülük kazandırmıştır. Topkapı Sarayı arşivinde bulunan II. Mehmed'in şehzadelik yıllarına ait olan karalama defterinde Latin harfleri, Arap harfleri, Roma büstlerini hatırlatan insan çizimleri ve Osmanlı figürleri bulunmaktadır.
Keza Fatih Sultan Mehmed'in Arapça ve Farsça'nın yanı sıra Latince, Yunanca ve İtalyanca bilmesi bu dönemdeki münasebetlerine dayandırılmaktadır.
 

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment