Ebru Sanatı Hakkında Kısa Bilgi


Ebru Sanatı Hakkında Özet Olarak Bilgiler


Ebru Sanatı Kâğıt süsleme sanatlarının en önemlilerinden biri... Tüm Osmanlı sanatlarında olduğu gibi usta-çırak usulü ile öğrenilen ve sanatçının iradesi açık havada çoğu değişkenden etkilenen bir sanattır. Ebru; renklerin suyla dansının yarattığı bir ahenktir fiilen.

Bazı kaynaklar ebrunun, yüz suyu anlamına gelen ab-ı ru sözcüğünden, bir takım kaynaklar ise Orta Asya dillerinden Çağatayca'da hareli dış görünüş, damarlı bez veya kağıt anlamına gelen "ebre"den geldiğini söylese de en yaygın kanı, kelimenin kökeninin Farsça; bulutumsu, bulut gibi anlamına gelen ebri den gelmekte olduğudur. Her ne şekilde isimlendirilse isimlendirilsin insanlara da isim olan ebru, gizemli bir düzen taşıyor.

Zorlu ve emek isteyen bir sanat olan ebru, geri dönüşü olmayan, tekrarı olmayan, çok değişkenli bir sanattır.

Ebru sanatının ne süre ve hangi ülkede ortaya çıktığı bilinmemekle birlikte bu sanatın doğu ülkelerine özgü bir süsleme sanatı olduğu kesindir. Bazı İran kaynaklarında başta Hindistan'da ortaya çıktığı yazılıdır. Hindistan'dan İran'a, oradan da Osmanlılar'a geçmiştir. Yine bazı kaynaklara göre de ebru Türkistan'daki Buhara kentinde doğmuş ve İran yoluyla Osmanlılar'a geçmiştir. Batıda ebru “Türk Kâğıdı” diye adlandırılır.
 

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment