Araştırma Görevlisi olmak için yüksek lisans yapıyor veya yapmış olmak şart mı?

Çoğu lisans mezunu ya da lisans öğrenimine sürekli öğrencilerin en büyük hedeflerinden birisi akademik kariyer yapmaktır. Akademik kariyerin açılış yolu ise Araştırma Görevliliğinden geçmektedir.

Oysa, araştırma görevlisi olma gerçek dışı olan çoğu arkadaşımızın kafasını karıştıran sağdan soldan duyduğu yanlış bir bilgide şudur : "Araştırma Görevlisi Olman İçin Yüksek Lisansa Başlamış ya da Bitirmiş Olman Gerekir !!!"

Bu yanlış bilgiyi açıklamadan önce Araştırma Görevliliği ile ilgili sizlere kısa bilgiler verelim.

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİNİN MEVZUATTA TAHSIS TANIMI NEDİR ?

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununda Araştırma Görevlileri, "yükseköğretim kurumlarında yapılan araştırma, inceleme ve deneylerde yardımcı olan ve yetkili organlarca verilen ilgili diğer görevleri yapan öğretim yardımcıları" olarak geçmektedir.

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİNİN ÖZLÜK HAKLARI NEDİR ?

Araştırma görevlisi maaşları son dönemde yapılan iyileştirmeler sonucunda kayda değer ölçüde artmıştır. Araştırma Görevlisi maaşları ülkemizde bölge bölge değişkenlik bildiren geliştirme ödeneğinden ötürü sıradan 4000-5000 aralığında değişmektedir. Net maaşlar için tıklayın.

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ ELDE ETMEK İÇİN ASGARI KOŞULLAR NEDİR ?

Bilindiği üzere, araştırma görevlilerinin üniversitelere alınmasına ilişkin yöntem ve esaslar ""Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Antre Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"le düzenlenmiştir.

Söz konusu yönetmeliğin 7 nci maddesinin 1 inci fıkrasında; "Araştırma görevlisi kadrosuna başvurabilmek için asgari lisans mezunu elde etmek ve ilana ilk kullanım tarihi itibarıyla otuz beş yaşını doldurmamış almak" hükmü yer almakta olup, araştırma görevlisi alımlarına ilişkin başkaca bir durum bulunmamaktadır.

Yukarıdaki bahşedilen bilgilerden de anlaşılacağı gibi Araştırma Görevlisi kadrolarına müracaat etmek için en düşük koşullar yalnızca lisans mezunu edinmek ve 35 yaşını doldurmamış olmaktır. Oysa, her üniversite araştırma görevlisi kadrosu bildiri ettiğinden bir özel koşul vermek zorundadır.

Burada üniversite yalnızca lisans mezunu adayların başvurabilmesi için, mesela "İşletme Bölümü Lisans mezunu almak" gibi özel koşul koyabileceği gibi, ek durum belirleyip "İşletme Bölümü Lisans Mezunu Edinmek. İşletme Anabilim Dalında Yüksek Lisans Yapıyor ya da Yapmış Almak" şartı koyarak alanında lisansüstü eğitimine devamlı kişilerin başvurmasını da isteyebilir. Bu durum iyice üniversite rektörlüklerinin insiyatifinde olan bir durumdur.

Bu sebeple, araştırma görevlisi olma düşüncesi olan şahısların Yükseköğretim Kurulunda yer alan "AKADEMİK KADRO İLANLARI menüsünde duyuru edilen kadrolarda aranan "Özel Şartları" özenli incelemeleri gerekiyor.

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment