Yeni Akademik Teşvik Ödeneği Yönetmeliği, neleri değiştirdi?

Bilindiği üzere, öğretim elemanlarının yıl içerisinde yapmış olduğu bilimsel faaliyetler üzerinden hesaplanan puana karşılık 12 ay boyunca aylıklarına ilave olarak verilen Akademik Özendirme Ödeneğine ilişkin bu yıl başvuru formu döneminin yaklaştığını ve özellikle yönetmelikte bir takım hususların yeniden düzenlenmesi gerektiğini 14 Kasım 2016 tarihli yazımızda gündeme taşımıştık.

Keza, 30 Aralık 2016 tarihli haberimizde, akademik teşvik kullanım döneminin yaklaştığını ve yönetmeliğin halen değiştirilmediğini ifade ettik.

Bunun üzerine, Yeni Akademik Teşvik Ödeneği Yönetmeliği, 31 Aralık 2016 tarihinde 3 üncü mükerrer Devlete Ait Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi ve eski yönetmelik kaldırıldı.

Bu kapsamda, yönetmelikte getirilen yeni düzenlemeleri tek tek, eski yönetmeliğe göre değişiklik yapılan hükümlerden kayda değer gördüklerimizi karşılaştırmalı olarak açıklamaya çalışacağız :

1- "ALAN ENDEKSLERİ" ile ilgili eski yönetmelikte herhangi bir düzenleme yer almazken, yeni yönetmelikte bölge endeksleri, "Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı göre hazırlanıp YÖK göre onaylanan doçentlik başvurusu için kabul edilen" şeklinde tanımlanmıştır.

2- Yeni yönetmelikte "ARAŞTIRMA" kavramının tanımı ile ilgili değişikliğe gidilmiş olup, aşağıdaki tabloda eski ve mevzuat gösterilmiştir.

ESKİ YÖNETMELIK

YENİ YÖNETMELIK

Araştırma : Öğretim elemanının çalıştığı kurum kadar ve araştırmanın ilgili olduğu kurumlarca evvelden onaylı, başlangıcı belgelenmiş, çalışmanın netice raporu benzer kurumlarca tescillenmiş, herhangi bir proje dahilinde yürütülmemiş, en az üç ay süreyle yapılmış eski bilgileri deneme etmeye, bir problemi çözmeye veya çözümleme etmeye, bir teoriyi geliştirmeye, yeni bir teori ortaya koymaya, yeni veri, kullanım, teknoloji ya da becerikli eser üretmeye karşın, süreçleri raporlaştırılmış, Yükseköğretim Kurulu ve yükseköğretim kurumlan kadar yürütülen başkalaşım programlarının özendirme kapsamı haricen kalan ve bu Yönetmelikteki öteki faaliyet türlerine girmeyen sistematik çalışmalardır.

Araştırma : Proje dahilinde olmamak koşuluyla; yükseköğretim kurumu ile milli/uluslararası kurum ve kuruluşların yazılmış mutabakatı ya da onayı ile başlatılmış, araştırmacıların kendi kurumu dışarıda bir üniversite veya araştırma kurumunda görevlendirilmek suretiyle en az üç ay süreyle yeni bilgiler üretilmesi, teknolojik problemlerin çözümlenmesi/tahlil edilmesi, reformcu ürün, süreç, eser ya da tasarımlar geliştirilmesi amacıyla bilimsel esaslara uygun bir şekilde yürütülmüş ve sonuç raporu ilgili kurumların yetkili mercilerince başarılı bulunarak sonuçlandırılmış ve bu Yönetmelikteki diğer etkinlik türlerine girmeyen sistemli çalışmalardır.

3- Yönetmelikte "HAKEMLİ DERGİ"lerin tanımında düzenlemeye gidilmiş olup, eski yönetmelikte yer alan "asgari beş sene yayımlanma şartı"nda esnekliğe gidilmiştir.

ESKİ YÖNETMELIK

YENİ MEVZUAT

Hakemli dergi: en düşük beş sene süreyle uyumlu olarak yayımlanmakta olan hakemli dergiyi açıklama eder.

Hakemli dergi: Yılda minimum bir defa almak üzere, son üç yıldır ahenkli olarak yayımlanmakta olan hakemli dergiyi ifade eder.

4- Yönetmelikte "ÖDÜL"ün tanımında düzenlemeye gidilmiştir. Yeni yönetmeliğe göre, ödül veren kurum ve kuruluşların heyetlerinde araştırmacının alanından uzmanların da bulunması gerektiği ifade edilmiştir.

ESKİ MEVZUAT

YENİ MEVZUAT

Ödül: Öğretim elemanının, kadrosunun bulunduğu hipotez göre verilenler hariç edinmek üzere akademik etkinlik alanında gerçekleştirdiği faaliyetlere karşılık olarak verilmiş akademik ve sanatsal ödülleri ifade eder.

Ödül: Öğretim elemanının, kadrosunun bulunduğu kurum tarafından verilenler hariç olmak üzere akademik etkinlik alanında gerçekleştirdiği faaliyetlere karşılık olarak, alanında faaliyet belirten iş organizasyonları ile kamu veya özel kuruluşlar tarafından, üyeleri aralarında araştırmacının alanından uzmanların da bulunduğu bir kurulun değerlendirmesi sonucunda bahşedilen milli veya uluslararası düzeyde akademik ve sanatsal ödülleri ifade eder.

5- Yönetmelikte "PROJE" tanımında düzenlemeye gidilmiştir. Eski yönetmelikte bulunan "sosyal problemlerin çözümlenmesi için" ifadesi madde metninden kaldırılmıştır. Buna kadar yalnızca teknolojik problemlerin çözümlenmesine yönelik yapılan projeler akademik teşvikte dikkate alınacaktır.

ESKİ MEVZUAT

YENİ YÖNETMELIK

Proje : Konusu, amacı, kapsamı, süresi, özel şartları ve bütçesi belli; yeni bilgiler üretilmesi ve bilimsel yorumlarının yapılması ya da teknolojik/sosyal problemlerin çözümlenmesi için bilimsel esaslara uygun bir şekilde gerçekleştirilen ve sonuç raporu ilgili kurumlarca kabul edilmiş çalışmaları açıklama eder.

Bilimsel değerlendirme süreci sonucunda ulusal veya milletlerarası kurumlarca onaylanarak bütçe desteği sağlanmış olup, yeni bilgiler üretilmesi, bilimsel yorumların yapılması veya teknolojik problemlerin çözümlenmesi için bilimsel esaslara uygun bir şekilde yürütülmüş ve netice raporu yetkili mercilerce başarılı bulunarak kapatılmış araştırma çalışmalarını açıklama eder.

6- Yönetmelikte "TASARIM" tanımında düzenlemeye gidilmiştir. Yeni yönetmeliğe göre bir çalışmanın tasarım olarak akademik teşvikte dikkate alınabilmesi için "öğretim elemanının akademik etkinlik alanında" olması şartı getirilmiştir.

ESKİ YÖNETMELIK

YENİ YÖNETMELIK

Tasarım : Bir sanat eserinin, yapının veya teknik ürünün birincil taslağı, çizim ve tasarı halini

Tasarım : Öğretim elemanının akademik etkinlik alanında bir yapının, teknik ya da endüstriyel ürünün birincil taslağı, çizim ve tasarı halini

7- Yönetmelikte "ULUSAL YAYINEVİ" tanımında bulunan yıl şartı ile ilgili düzenlemeye gidilmiş olup, akademik teşvike başlıca faaliyetlere değerlendirebilmek için bir ulusal yayınevinin en düşük 5 yıl faaliyette olması ve 20 kitap yayımlama şartı getirilmiştir.

ESKİ MEVZUAT

YENİ MEVZUAT

Ulusal yayınevi: minimum üç sene milli düzeyde uyumlu etkinlik yürüten, yayınları Türkiye'deki yükseköğretim kuramlarının kütüphanelerinde kataloglanan ve daha önce aynı alanda öbür yazarlara ait minimum beş kitap yayımlamış yayınevini açıklama eder.

Milli yayınevi: en düşük beş yıl milli düzeyde düzenli faaliyet yürüten ve daha önce benzer alanda farklı yazarlara ait en az yirmi kitap yayımlamış yayınevini ifade eder.

8- Yükseköğretim kurumlarında Akademik Teşvik Ödeneği işlemlerini yürütmekle görevli komisyonun adı ve yapısı yeni yönetmelikte değiştirilmiştir. Yeni adı "Akademik Özendirme Düzenleme, Kontrol ve İtiraz Komisyonu" olarak belirlenmiştir. Senato göre seçilen üyelerin tahsis süresi 3 yıldan 2 yıla düşürülmüştür. Ayrıca, komite başkanlığı görevi daha önce üyelerin kendi aralarında yapacağı seçimle belirlenirken, yeni düzenleme sonrasında Rektör tarafından görevlendirilen Rektör Yardımcısı Komite Başkanı olacaktır.

ESKİ MEVZUAT

YENİ MEVZUAT

Akademik Teşvik Komisyonu

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte belirtilen görevleri yapmak üzere yükseköğretim kurumlan bünyesinde en az üç üyeden oluşan akademik özendirme komisyonu kurulur. Komisyon, en yüksek akademik özendirme puanına sahip olan öğretim üyelerinden ilgili yükseköğretim kurumundaki her bir doçentlik temel alanından en düşük bir birey olmak üzere rektörün her bir üyelik için önereceği üç namzet arasından senato kadar seçilen üyelerden oluşur. Komisyon ilk toplantısında kendi üyeleri arasından bir başkan seçer.

(2) Komite üyeleri üç yıl için seçilir. Süresi biten üye her tarafta seçilebilir. Üyeliğin herhangi bir sebeple boşalması halinde kalan süreyi tamamlamak üzere birinci fıkrada bulunan usulle yeni üye seçilir.

(3) Komite, başkan dahil üye tamsayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar verir. Oyların eşdeğer olması halinde komisyon başkanının oyu yönünde karar gücenmiş sayılır. Üyeler çekimser oy kullanamaz.

(4) Komisyon, akademik özendirme, kullanım takviminin hazırlanmasından ve yürütülmesinden sorumludur.

(5) Komisyon, faaliyetlerin belgelendirilmesinde ve faaliyet türleri içerisinde sınıflandırılmasında oluşan tereddütleri gidermeye yetkilidir.

Akademik Teşvik Düzenleme, Kontrol ve İtiraz Komisyonu

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte kendisine bahşedilen görevleri yerine getirmek üzere yükseköğretim kurumlan bünyesinde yüksek akademik özendirme puanına sahip öğretim üyelerinden her bir doçentlik temel alanından en az bir kişi elde etmek üzere rektörün her bir üyelik için önereceği üç namzet arasından senato kadar seçilen üyelerden oluşan Akademik Teşvik Düzenleme, Denetim ve İtiraz Komisyonu kurulur. Akademik Teşvik Düzenleme, Yoklama ve İtiraz Komisyonunun başkanlığını rektör tarafından görevlendirilen rektör yardımcısı yürütür. Bu kurul başkan hariç en düşük dört üyeden meydana gelmek koşuluyla iki yıl süreyle seçilir. Süresi biten üye tekrar seçilebilir. Üyeliğin herhangi bir sebeple boşalması halinde kalan süreyi bitirmek üzere aynı usulle yeni üye seçilir.

(2) Akademik Teşvik Düzenleme, Teftiş ve İtiraz Komisyonu, başvurular başlamadan önce başvuru formu usul ve ilkelerinin belirlenerek duyurulmasından, akademik özendirme kullanım takviminin hazırlanmasından, yürütülmesinden ve ödeme yapılacak yılın 15 Şubat tarihine değin sürecin tamamlanmasından sorumludur.

(3) Akademik Özendirme Düzenleme, Teftiş ve İtiraz Komisyonu, faaliyetlerin belgelendirilmesinde ve etkinlik türleri içerisinde sınıflandırılmasında oluşan tereddütlerin giderilmesinde nihai karar merciidir.

9- Üniversitelerin akademik birimlerine yapılacak akademik teşvik başvurularını araştırmak ve üstteki komisyona yollamak amacıyla eski yönetmeliğe tarafından "Ön Tahlil Heyetleri" kuruluyordu. Yeni yönetmeliğe göre bu görevi yapmak üzere her bölüm/anabilim dalı ya da anasanat dalı başkanlıkları bünyesinde minimum üçer üyeden oluşan "Bölüm Akademik Özendirme Uygulama ve Çözümleme Komisyonu" kurulacaktır. Komite üyeleri üç yıl için ilgili birimin Yönetim Kurulu tarafından seçilecektir.

ESKİ MEVZUAT

YENİ MEVZUAT

Akademik teşvik başvurusu ve ön inceleme heyeti

MADDE 5- (4) Öğretim elemanlarınca yapılan başvurular her bölüm, anabilimdalı veya anasanatdalı başkanlıkları bünyesinde kurulan ön tahlil heyeti kadar incelenir. Ön analiz heyeti;

a) Rektörlüğe yan bölümlerde bölüm başkanının başkanlığında olmak üzere en yüksek akademik teşvik puanına sahip olan öğretim elemanları arasından birim başkanı göre seçilen,

b) Fakülte, akademi ve meslek yüksekokullarında bölüm başkanının başkanlığında olmak üzere en yüksek akademik teşvik puanına sahip olan öğretim elemanları arasından fakültelerde dekanın, yüksekokul ve iş yüksekokullarında müdürün önerisi üzerine fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulu kurulu tarafından seçilen,

e) Enstitülerde anabilimdalı veya anasanatdalı başkanının başkanlığında edinmek üzere en yüksek akademik özendirme puanına sahip olan öğretim elemanları arasından enstitü müdürünün önerisi üstüne enstitü kurulu göre seçilen, en düşük iki veya en çok dört üyeden oluşur. Birim, anabilimdalı ya da anasanatdalı başkanlıkları bünyesinde tatmin edici öğretim elemanı bulunmaması halinde üyeler yakın alanlardaki öğretim elemanlarından tamamlanır.

(5) Ön analiz heyeti üyeleri üç sene için seçilir. Süresi biten üye tekrar seçilebilir. Üyeliğin herhangi bir sebeple boşalması halinde kalan süreyi bitirmek üzere dördüncü fıkrada yer alan usulle yeni aza seçilir.

(6) Ön çözümleme heyeti, başkan dahil üye tamsayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar verir. Oyların eşit olması halinde ön çözümleme heyeti başkanının oyu yönünde karar gücenmiş sayılır. Üyeler çekimser oy kullanamaz.

Bölüm Akademik Teşvik Tatbik ve Analiz Komisyonu

MADDE 5- (1) Bu Yönetmelikte kendisine verilen görevleri yapmak üzere yükseköğretim kurumlarının her bölüm, anabilim dalı veya anasanat dalı başkanlıkları bünyesinde en düşük üçer üyeden oluşan Bölüm Akademik Teşvik Başvuru ve Analiz Komisyonu kurulur. Kurul başkanlığı ilgili bölüm/anabilim dalı/anasanat dalı başkanı kadar yürütülür. Komite üyeleri ise ilgili birimin Yönetim Kurulu kadar, yüksek akademik özendirme puanına sahip olan öğretim elemanları arasından seçilerek oluşturulur. Birim, anabilim dalı ya da anasanat dalı başkanlıkları bünyesinde yeterli öğretim elemanı bulunmaması halinde, üyeler yakın alanlardaki öğretim elemanları ile tamamlanır. Komisyon üyeleri iki yıl için seçilir. Süresi biten aza her tarafta seçilebilir. Üyeliğin herhangi bir sebeple boşalması halinde kalan süreyi tamamlamak üzere benzer usulle yeni üye seçilir.

(2) Komisyon, başkan dahil üye tamsayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar verir. Oyların eşdeğer olduğu takdirde komite başkanının oyu yönünde karar küskün sayılır. Üyeler çekimser oy kullanamaz.

(3) Komite, faaliyetlerin belgelendirilmesinde ve faaliyet türleri içerisinde sınıflandırılmasında oluşan tereddütleri gidermeye yetkilidir.

10- Eski mevzuat hükümlerine tarafından akademik özendirme işlemlerinde itiraz mercii ilgili üniversitenin Senatosu olarak belirlenmişti. Yeni düzenlemeye göre, akademik özendirme ödeneği başvurusunda hata olduğunu bahis eden öğretim elemanı itirazını "Akademik Teşvik Düzenleme, Teftiş ve İtiraz Komisyonu"na yapacaktır.

ESKİ YÖNETMELIK

YENİ MEVZUAT

MADDE 5(11) Kurul kararlarına aleyhinde duyuru tarihinden itibaren beş işgünü içinde senatoya itiraz edilebilir.

MADDE 6- (6) Akademik Teşvik Düzenleme, Yoklama ve İtiraz Komisyonu kararlarına aleyhinde bildiri tarihinden itibaren beş işgünü içinde yazılmış olarak anılan komisyona itiraz edilebilir. Kurul, yapılan itirazları, itiraz süresinin bittiği tarihten itibaren en geç beş işgünü içerisinde karara bağlar. Akademik Teşvik Düzenleme, Kontrol ve İtiraz Komisyonunun vereceği kararlar kesindir.

11- Eski yönetmelik hükümleri gereğince, içeriğinde manâlı şansın dönmesi yapılmamış kitap ya da kitap bölümlerinin tekrar baskıları ya da ISBN numaraları değişse dahi akademik özendirme puanına etki etmiyordu. Hem baştan eden sergiler, gösteriler de dikkate alınmıyordu. Fakat, yeni yönetmelikte bu konu ile ilgili düzenlemeye gidilmiştir. artık, baştan eden bilimsel etkinlikler hakkında alt etkinlik oranının %50'si dikkate alınacak.

ESKİ YÖNETMELIK

YENİ YÖNETMELIK

MADDE 6(9) İçeriğinde kayda değer değişiklikler yapılmamış kitap ve kitap bölümlerinin her yerde baskıları, başlığı veya ISBN numaraları değişmiş olsa zeka baştan puanlamada başlıca alınmaz. Tekrar eden sergiler, gösteriler her tarafta puanlanamaz. İçeriğinde önemli değişiklikler yapılmamış olan bir tebliğin makale, kitap ya da kitap bölümü haline dönüştürülmesi durumunda puanlama yapılmaz.

MADDE 7- (8) Bitmiş baskısı üretilmiş kitap veya kitap bölümleri, benzer yıl içerisinde yeniden eden sergi, konser ve gösterilerin puanlanmasında, mevcut değer biçme yılındaki faaliyet puanının %50'si uygulanır

12- Akademik teşvik puanı hesaplanırken, aniden pozitif öğretim elemanıyla gerçekleştirilen yayın ve bildiri faaliyetlerinde puan teşvik oranlarında belirlenmesinde dikkate alınan yüzdelerde artışa gidilmiştir.

ESKİ MEVZUAT

YENİ YÖNETMELIK

MADDE 7(4) Ansızın fazla öğretim elemanıyla yayınlama yapılması ya da ödül alınması halinde etkinlik türü puan özendirme oranlarının belirlenmesinde:

a) Birinci ad için %100'ü,

b) İkinci isim için %75'i,

c) Üçüncü ad için %50'si,

ç) Dördüncü ve sonrası (senior ve correspondence author hariç) isim için "oran/kişi sayısı" oram,

d) Senior ad (makaledeki son ad) için %90'ı (yayının yapıldığı alanda daha önce minimum on adet uluslararası yayın yapmış olmak şartıyla),

dikkate alınır.

MADDE 8(4) Birdenbire pozitif öğretim elemanıyla gerçekleştirilen yayın ve beyanat faaliyetlerinde puan teşvik oranlarının belirlenmesinde:

a) Birinci ad için %100'ü,

b)Yayındaki sorumluluk sahibi yazan (corresponding author) ve senyör yazan (yayının yapıldığı alanda daha önce minimum on adet milletlerarası yayın yapmış makaledeki son ad) ile tebliği sunan isim için yazar sırasına bakılmaksızın %100'ü,

c) İkinci isim için %90'ı,

ç) Üçüncü ad için %80'i,

d) Dördüncü isim için %70'i,

e) Beşinci ve daha sonraki isimler için %50'si dikkate alınır.

13- Akademik teşvik puanı hesaplanırken, aniden pozitif öğretim elemanıyla gerçekleştirilen projelerde faaliyet oranlarının belirlenmesinde dikkate alınan yüzdelerde değişikliğe gidilmiştir.

ESKİ YÖNETMELIK

YENİ YÖNETMELIK

MADDE 7(5) Aniden fazla öğretim elemanının atama aldıkları proje etkinlik türü puan teşvik oranlarının belirlenmesinde:

a) Yürütücü için %100'ü,

b) Araştırmacı öğretim üyesi için %75'i,

c)Analist; araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman ve uzman için %100'ü,

ç) Danışman; halk kurum ve kuruluşları ile tüzel şahısların yürütmüş olduğu projelerde

%100'ü, yürütücünün gerçek kişi olduğu projelerde %50'si, .

dikkate alınır.

MADDE 8(5) Birdenbire pozitif öğretim elemanının tayin aldığı proje faaliyet türünde özendirme puanı oranının belirlenmesinde:

a) Yürütücü için %100'ü,

b) Tahlilci ya da danışman öğretim üyesi için %80'i,

c) Araştırmacı ya da danışman; öğretim görevlisi, araştırma görevlisi, okutman ve bilirkişi için %70'i,

dikkate alınır.

14- Geçen yıl en fazla sorun yaşanan ATIF'ların hesaplanması ile ilgili önemli bir düzenleme yeni yönetmelikte yer almıştır. Yeni hükme göre; Atıf etkinlik türünün puanlanmasında birey sayısı dikkate alınmayacak, her bir araştırmacı için öbür puanlama yapılacaktır. Aynı esere bir kitabın veya makalenin öbür bölümlerinde/kısımlarında yapılan atıflar sadece bir atıf olarak değerlendirilecektir. Oysa, birim yazarları farklı olan kitaplarda bambaşka bölümlerde yapılan her bir atıf için farklı puan değerlendirmesi yapılır.

15- Faaliyet puanı hesaplanırken kullanılan katsayılarla ilgili herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir. Profesör ve doçentler için 1; tezgâhtar doçentler için 1,5; araştırma görevlisi, öğretim görevlisi ve okutman kadrolarında bulunanlar için 2; uzman, çevirici ve eğitim-öğretim planlamacısı kadrolarında bulunanlar için 1 olarak uygulanması devam edecektir.

16- Yeni yönetmelikte yapılan önemli düzenlemelerden biri de puan hesaplaması ile ilgilidir. artık, puanların ve ödemelerin hesaplanmasında öğretim elemanının "özendirme başvurusu yaptığı tarihteki" kadro unvanı alınacaktır. Eski yönetmelikte ise, "faaliyetin gerçekleştiği tarihteki" kadro unvanı esas alınmaktaydı.

ESKİ YÖNETMELIK

YENİ MEVZUAT

MADDE7-(8) Puanların hesaplanmasında, öğretim elemanının faaliyetin gerçekleştiği tarihteki kadro unvanı esas alınır.

MADDE 8(9) Puanların ve ödemelerin hesaplanmasında öğretim elemanının özendirme başvurusu yaptığı tarihteki kadro unvanı esas alınır

Yukarıda yaptığımız talimatlar yönetmeliğin madde metninde gördüğümüz değişikliklerle ilgilidir. Hem, yönetmeliğinde ekinde yer alan "ETKINLIK VE PUAN TABLOSU"nda düzenleme yapılmıştır.

Yeni yönetmeliği incelediğimizde; 7 alt bilimsel faaliyetin kaldırıldığını, 7 yeni daha aşağı bilimsel faaliyetin eklendiğini, 9 daha alçak bilimsel faaliyetin oranın yükseltildiğini ve 17 daha aşağı bilimsel faaliyetin ise oranlarının düşürüldüğünü görüyoruz.

Bilimsel faaliyetlerin oranlarında yapılan değişiklikleri görmek için TIKLAYINIZ.

Yavuz Selim KAPLAN

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment