İşyerinden tazminat alarak nasıl çıkılır?

İşyerinden nasıl tazminat alınır?

Bu soruyu soran işçilerin kastettikleri tazminat, çoğunlukla kıdem tazminatı olmaktadır. Oysa elbette bazı durumlarda ihbar tazminatı da açıklama edilmek istenmektedir. bu nedenle bu yazımda kıdem ve ihbar tazminatı özelinde, işyerinden nasıl tazminat alınabileceği sorusuna yanıt bulmaya çalışacağım.

Geçerli bir niçin yokken tazminat edinmek

Eğer işçinin niyeti buysa, bunun o kadar de mümkün olmadığını söylemem gerekir. Çünkü hangi hallerde kıdem tazminatının veya ihbar tazminatının alınabileceği Iş Kanununda açık açık belirtilmiştir. Bu haller dışında tazminat olmak mümkün değildir. Besbelli haklı bir nedeni yokken işten ayrılmak isteyen, daha yaygın bir deyişle istifa etmek isteyen işçi bu tazminatları alamaz. Fakat gerçi bunun istisnaları olduğunu söylemeliyim. Bu istisnaların da zaten her işçide bulunması muhtemel değildir.

İstifa ettiği halde kıdem tazminatı alabilmenin 3 yolu vardır. Bunlardan ilki bayan işçinin evlenmesidir. Evlenen bayan işçi, bu tarihten itibaren 1 yıl içinde istifa ederse kıdem tazminatı ödenmek zorundadır. Aynı şekilde erkek emekçi muvazzaf askerlik görevini yerine getirmek üzere istifa etmişse, ona da kıdem tazminatı ödenmelidir. Keza emeklilik hakkı kazanan ya da 15 sene ve 3600 gün şartlarını taşıyan işçi de istifa ederek kıdem tazminatı alabilecektir. Bağlı, bütün bu hallerin esas şartının, işçinin işyerinde en az 1 yıl kıdeminin varlığı olduğunu vurgulamam lüzum. Bir yıllık kıdemi olmayan işçi, hiçbir şekilde kıdem tazminatını adalet edemez.

Kıdem tazminatı almanın diğer yolları

işçi tazminat alması

kidem tazminatı ortalama ücret

Kıdem tazminatı son aidat üzerinden mi hesaplanır?

Yukarıda bahsettiğim durumlar sizin için geçerli değilse ve istifa ederek işten ayrılacaksanız, üzülerek belirtmeliyim ancak, muhakkak kıdem tazminatı alamazsınız. Peki ne yapmanız gerekir? İşten kendiniz ayrılacaksanız, bu ayrılmanın gerekçesini bulmalısınız. Meslek Kanununun 24üncü maddesinde sayılı haklı gerekçelerle işi bırakıyorsanız, işvereniniz size kıdem tazminatınızı ödemek zorundadır. Burada yazılmış gerekçelerden hiçbiri sizin için geçerli değilse ve yine de kendiniz işten ayrılırsanız kıdem tazminatı alma hakkınızın olmadığını söyleyebilirim.

İhbar tazminatı alarak nasıl meslek bırakılır?

Bu, kıdem tazminatından da zordur. Hatta imkânsız olduğunu vurgulamam gerekir. Çünkü kaide olarak, meslek akdini kendisi fesheden işçi ihbar tazminatı alamaz. Fesih gerekçesi ne olursa olsun, ister haklı ister hileli olsun; Iş Kanunu gereğince, işi bırakan işçiye ihbar tazminatı ödenmemektedir. Bu tazminatı almanız için işvereninizin sizi 25inci maddedeki haller haricinde işten çıkarmış olması gerekir. Diğer türlü ihbar tazminatı alınamaz.

NETICE

İşyerinden tazminat almanın yollarını arıyorsanız, bu sorunun cevabını kısaca bu makalede bulacağınıza inanıyorum. Oysa şu temel mantığı bilmek gerektiği kanaatindeyim. Ortada haklı bir nedeniniz yokken işten ayrılacaksanız, yani istifa edeceksiniz; yukarıda belirttiğim evlilik / askerlik / emeklilik halleri hariç elde etmek üzere, kıdem veya ihbar tazminatı alamayacağınızı bilmeniz gerekir.

İlla işten terketmek ve tazminatlarınızı da almak istiyorsanız; yapmanız gereken, bu ayrılışınızı haklı bir gerekçeye dayandırmaktır. Iş Kanununun 24üncü maddesinde yazılı sebeplerden biriyle iş akdinizi sonlandırmanız gerekir. Bu madde size anlaşılmaz gelirse şunu aklınızda tutmanız yararınıza olacaktır: İşyerinde, sizi de ilgilendiren kanuna tutarsız bir uygulama bulmalı ve buna dayanarak işten ayrılmalısınız.

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment