15 yıl ve 3600 gün ile ayrılan işçi ihbar süresini beklemek zorunda mıdır?

15 yıl ve 3600 gün ile ayrılanlar ihbar süresini beklemeli mi?

15 yıl ve 3600 gün olarak tanıdık ve sahiden işçinin emeklilik için sene ve prim şartını sağladığı ancak yaşı beklediği durumu ifade eden bu hâlin sonucu, işçinin kıdem tazminatını alarak işten bölünme hakkına sahip olmasıdır. O halde, SGK’dan 15 yıl ve 3600 gün yazısı alan emekçi işten ayrılırken ihbar süresi kadar ummak zorunda mıdır? Yahut derhal işi bırakabilir mi?

15 sene ve 3600 gün ile kıdem tazminatı

Kıdem tazminatı alma şartları kanunla net bir şekilde belirlenmiştir. Burada esas kaide, besbelli haklı bir nedeni yokken istifa eden işçinin kıdem tazminatı alamamasıdır. Ancak bunun da bazı istisnaları mevcuttur. Bunlardan birisi de, emeklilik şartını sağlayan işçinin işten ayrılması halidir.

Ilk sigortalılık tarihi 08.09.1999 tarihinden önce olan ve toplam 3600 gün primi olan bir işçi, hiçbir nedeni olmasa bile kıdem tazminatını alarak işten ayrılabilmektedir. Bunun hukuki dayanağını daha önce açıklamıştım. Bu emekçi SGK’dan 15 yıl ve 3600 gün şartını sağladığına dair bir yazı alır ve bu yazıyı işverenine sunarsa kıdem tazminatı alarak bölünme hakkına sahip olmaktadır.

İhbar sürelerinin önemi

15 yıl 3600 gün bildirim süresi

askerlik nedeniyle ihbar tazminatı

Askere gidecek olan emekçi ihbar tazminatı alabilir mi?

İhbar süreleri ise, açıklanmış hallerin varlığı halinde emekçi ya da işverenin uymakla mükellef olduğu süreleri ifade eder. İşçinin işyerindeki kıdemine kadar belirlenen bu sürelere uymamanın yaptırımı ihbar tazminatı ödemektir. Işçi veya patron Meslek Kanununun 17nci maddesine tarafından meslek akdini feshedecekse, bunu belirli bir süre evvelden aleyhinde tarafa söylemek zorundadır. İşyerinde 6 avuç içi değin kıdemi olan emekçi için 2 hafta, 6 ay ile 1,5 sene arasında kıdemi olan emekçi için 4 hafta, 1,5 yıl ile 3 yıl aralarında kıdemi olan emekçi için 6 hafta ve 3 yıldan fazla kıdemi olan işçi için 8 hafta olarak belirlenen bu sürelere tarafların riayet etmesi gerekir. Ama taraflardan birisinin 24 veya 25inci maddeler zarfında yapacağı haklı nedenle fesihlerde ihbar önellerinin beklenmesine gerek yoktur.

15 yıl ve 3600 gün ile ayrılan emekçi için bildirim süresi var mı?

Bir fesih işleminden önce meslek akdini sonlandıracak olan tarafın aleyhinde tarafa bildirimde bulunması gerektiğini söylememiz için bu feshin 17nci madde kapsamında yapılması gerekir. Tersinden baktığımızda da, 24 veya 25inci maddelere kadar yapılacak fesihlerde ihbar süresini beklemeye gerek olmadığını söylemeliyiz.

Bu durumda 24üncü maddeye baktığımızda, emeklilik sebebiyle işten ayrılma bir haklı fesih gerekçesi sayılmadığını görürüz. Fakat emeklilik nedeniyle bölünme 17nci maddede de sayılmamıştır. Bu durumda ne söylememiz gerekir?

Bununla ilgili Yargıtay kararı araştırdığımda her hangi bir sonuca rastlamadığımı söylemeliyim. Bu durumda oysa bireysel kanaatimi açıklama edebilirim. Emeklilik sebebiyle işten ayrılma hali, ihbar önellerine uymayı gerektirmediğinden; 15 yıl ve 3600 gün ile işten ayrılan işçinin de bu sürelere uyması gerekmediği düşünüyorum.

SONUÇ

15 sene ve 3600 gün şartına sahip olduğu için işten ayrılan bir emekçi, kıdem tazminatını alma hakkına da sahip olacaktır. Bu işçinin, işten terketmek için işverenine kayıtlı bir vakit önceden bildirimde bulunması gerekmediği kanaatindeyim. Yani emekçi, 15 sene ve 3600 gün için gerekli şartlara sahipse, işverene terketmek için tatbik verebilir ve aynı gün işten ayrılabilir. Bu durumda ne emekçi ne de patron için ihbar tazminatı söz konusu olmayacaktır.

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment