Üniversitelerde okutmanlık nedir, nasıl başvuru yapabilirim?

OKUTMANLIK NEDİR ?

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununda "OKUTMANLAR", eğitimöğretim boyunca çeşitli öğretim programlarında "ortak zorunlu ders" olarak belirlenen dersleri okutan veya uygulayan öğretim elemanı olarak tanımlanmıştır.

Okutmanlar, 2547 sayılı Kanunun 36 ncı maddesi gereğince haftalık 12 saat ders vermekle yükümlüdür.

Bilindiği üzere, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili, Tanıdık Olmayan Dil ve Esas Bilgisayar Teknolojileri dersleri üniversite birinci sınıfta müşterek zorunlu ders olarak bütün üniversitelerde okutulmaktadır. Bu müşterek zorunlu dersler üniversitelerde "OKUTMANLAR" kadar verilmektedir.

ÜNİVERSİTELER HANGİ BRANŞLARDA OKUTMAN ALIMI YAPIYOR ?

1- Türk Dili Okutmanı (Müşterek gerekli Türk Dili dersini saptamak üzere Türk Dili ve Edebiyatı alanında Tezli Yüksek Lisans yapanlar alınır.)

2-Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi (Müşterek zorunlu Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersini belirlemek üzere Türkiye Cumhuriyeti Tarihi alanında veya Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi alanında Tezli Yüksek Lisans yapanlar alınır.)

3-Tanıdık Olmayan Dil (İngilizce, Arapça, Fransızca ve Almanca Okutmanları) (Ortak zorunlu tanıdık olmayan dil veya hazırlık öğrenimi olan okullarda tanıdık olmayan dil dersi vermek üzere ilgili dilin edebiyat bölümü mezunları veya eğitim fakültesi mezunları)

4-Temel Bilgisayar Teknolojileri (Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi alanında Tezli Yüksek Lisans yapanlar alınır.)

5-Ceset Eğitimi ve Spor (Gövde Eğitimi ve Spor Öğretmenliği alanında Tezli Yüksek Lisans yapanlar alınır.)

TÜRK DİLİ, TARİH, BİLGİSAYAR VE GÖVDE EĞİTİMİ ALANLARINDA OKUTMAN ELDE ETMEK İÇİN EN DÜŞÜK KOŞULLAR NELERDİR ?

-ALES'ten en az 70 puan sahibi olmak,

-Tanıdık Olmayan Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından (YDS) en düşük 50 puan ya da Ölçme, Seçme ve Sıralama Merkezince eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan sahibi olmak. (Meslek Yüksekokullarında ilan edilen Okutman kadrolarında tanıdık olmayan dil şartı yoktur)

-Alanında Tezli Yüksek Lisans yapmış olmak.

YABANCI DİL OKUTMANI ELDE ETMEK İÇİN EN AZ ŞARTLAR NELERDİR ?

-ALES'ten minimum 70 puan sahibi almak,

-YÖK göre kabul edilen Merkezi Yabancı Dil Sınavından ya da eşdeğerliliği kabul edilen bir yabancı dil sınavından minimum 80 puan almış almak,

-en az lisans mezunu elde etmek.

OKUTMAN KADROLARINA NASIL BAŞVURURUM ?

Tüm üniversiteler OKUTMAN kadrolarını ihtiyaçlarına kadar öbür tarihlerde duyuru edebilirler. Tüm okutman alımları Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının web sayfasından yer alan Akademik Kadro İlanları menüsünde ve sayfamızda ilan edilmektedir.

Burada üniversitelerin ilan ettikleri okutman kadrolarını inceleyerek "İlanda Aranan Özel Koşullar" kısmında belirtilmiş kriterleri sağlamanız halinde, başvurunuzu duyuru metninde belirtilmiş adreslere istenilen belgelerle birlikte yapmanız gerekmektedir.

BAŞVURDUKTAN DAHA SONRA DEĞERLENDIRME NASIL YAPILIR ?

Üniversite göre kurulan imtihan jürisi; müracaat eden adaylar arasından ilan edilen kadro sayısının on katına kadar adayı, tanıdık olmayan dil okutmanı kadrolarında (meslek yüksekokullarında bu kadrolarda istihdam edilecekler de dahil edinmek üzere) ALES puanının %40'ını ve tanıdık olmayan dil puanının %60'ını, diğer okutman alımlarında ise ALES puanının %60'ını ve tanıdık olmayan dil puanının %40'ı dikkate alınır.

Ön değerlendirme sonuçları üniversitenin kurumsal web sayfasında ilan edilir. Sınava girecek adaylarda keza bir yazılı tebligat yapılmaz. Kurumların yaptığı duyurular tebligat niteliğindedir.

Tanıdık Olmayan dil okutmanı alımlarında sözlü imtihan yapılır. Diğer okutmanlık alımlarında ise yalnızca yazılı imtahan yapılır.

yazılı sınav sonucunda değer biçme ise aşağıdaki şekilde yapılmaktadır :

ALES (%30) + Lisans Mezuniyet Notu (%10)+Antre Sınavı Notu (%30) + Yabancı Dil Puanı (%30)(Yabancı Dil Okutmanı Alımlarında)

ALES (%30) + Lisans Mezuniyet Notu (%30)+Giriş Sınavı Notu (%30) + Tanıdık Olmayan Dil Puanı (%10)(Diğer Okutman Alımlarında)

Yukarıda belirli oranlara göre yapılacak hesaplamalar sonucunda eğer fakat en yüksek puana sahip aday sizseniz "OKUTMAN" olarak ilgili kadroya atanmaya adalet kazanırsınız.

ATANDIKTAN SONRADAN ÖZLÜK HAKLARI VE ÜCRET NE KADAR ?

Okutman maaşları son dönemde yapılan iyileştirmeler sonucunda önemli düzeyde artmıştır. Geliştirme ödeneği bölge alan farklılıklar gösterdiğinden maaşlar sıradan 4000-5000 TL aralığında değişmektedir. Keza okutmanlar 12 saat üstünde girdiği dersler için ek ders ücreti almaktadırlar.

OKUTMANLIK HEDEFLEYENLERE TAVSİYELER

Okutmanların vereceği dersler her üniversitede gerekli dersler olduğu için defalarca gereksinim artmakta ve üniversiteler ilana çıkmaktadırlar. Bilhassa tanıdık olmayan dil okutmanı ihtiyacı her üniversitede büyük oranda olmaktadır.

Bu doğrultuda okutmanlık kadrosuna başvurmayı düşünen kişilerin;

1- Türk Dili, Tarih ve diğer alanlar için mutlaka Tezli Yüksek Lisans yapmaları,

2- Tanıdık Olmayan dil okutmanları için tüm mezunların yabancı dil puanları kayıtlı seviyede yüksek olduğu için ilgililerin ALES puanlarını yüksek düzeye çıkarmaları,

Bu kadrolara başvurularında kendilerine rahat ve öncelik sağlayacaktır.

Yavuz Selim KAPLAN

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment