İşe girerken düşük maaşı kabul eden işçi

İşe girerken düşük aidat önerilebilir mi?

Bir işe başvuran işçiye, oluşturacağı işin karşılığında bir aidat öneri edilecektir. Taraflar anlaşırsa da iş sözleşmesi düzenlenecek ve meslek ilişkisi başlamış olacaktır. İşyerinde kendisiyle benzer işi yapan emsali işçilerin aldığı maaşı bilen emekçi, daha eksik bir maaşı kabul ederek işe başlarsa; bu, işverenin eşit davranma borcuna aykırı bir davranış olur mu? Emekçi ileride, kendisine emsallerine tarafından daha az maaş verildiği gerekçesiyle işten haklı nedenle ayrılabilir mi?

Iş sözleşmesinde serbesti ilkesi

Bunun esas sonucu; tarafların, tarafların işçi karşısında kanun hükümlerini daraltmamak kaydıyla, diledikleri gibi bir kontrat düzenleme hakkına sahip olmasıdır. Dolayısıyla ücretten yıllık müsade hakkına, hafta tatilinden genel tatil çalışmalarına kadar birçok hususa ilişkin düzenlemeler serbestçe yapılabilmektedir.

Minimum ödenti

işçinin az maaşla işe başlaması

Yukarıda da belirttiğim gibi asıl kaide, işçiye kanunlarla getirilen hakların geriye doğru götürülememesidir. Bu kapsamda devlet tarafından kesin bir minimum aidat vardır ve işçiye ödenebilecek asgari ücret de budur. Bundan daha eksik bir ücretle işçi çalıştırılması ise muhtemel değildir. İşçinin deneyimsiz olması, işverenin ödeme gücünün olmaması gibi gerekçelerle, işçinin rızası olsa bile, ona en az ücretin altında maaş ödenmesi yasaklanmıştır. O halde, ücrete ilişkin getirilen en temel kısıtlamanın bu olduğunu söyleyebiliriz.

işçi maaşı haciz

İşçinin maaşı haczedilebilir mi?

İşe girerken belirlenen ödenti

Anlaşılabileceği üzere; emekçi ile patron anlaşırsa, asgari ücretten eksik olmamak kaydıyla istenen sayı ücret olarak belirlenebilecektir. İşyerinde çalışmakta olan ve işe başvuran işçinin emsali durumunda olan çalışanın maaşı, kuşkusuz işe girecek olan bir işçi için manâlı bir kriterdir. Fakat, daha fazla bir anlamı yoktur.

Eşdeğer davranma ilkesi

Şu yazımda anlattığım üzere eşit davranma ilkesi genelde; işverenin işçileri aralarında sübjektif fark yapmamasını, bireysel özellikleri dolayısıyla işçiler aralarında ayrıcalık veya ayrımcılık oluşturmamasını açıklama eder. Buna göre; benzer işi yapan işçilerin arasında ücretin ayrı uygulanması, eşit davranma ilkesine kuraldışılık olarak kabul edilecektir. O halde, işe girerken emsallerinden daha az maaşla başlayan işçiye bir ayrımcılık yapıldığı bahis edilebilir mi?

İşe başlamadan önce eşit davranma ilkesi olmaz

Emekçi ile işveren bir maaş üstünde anlaştığında, henüz meslek sözleşmesi imzalanmamış ve iş ilişkisi doğmamıştır. Dolayısıyla bu durumda işverenin, öteki işçileriyle işe başlayacak işçisi arasında eşit davranma yükümlülüğünün olduğunu söyleyemeyiz. Ama daha düşük maaşla işe başlamayı kabul eden işçiye, ilerleyen dönemlerde emsali işçilerden daha eksik oranda zam yapılırsa, bu koşul doğal olarak eşdeğer davranma borcunun bir ihlalidir ve işçi meslek akdini haklı nedenle feshedebilir. Burada bir noktayı son olarak vurgulamak istiyorum. Işveren aynı işi yapan bütün işçilerine benzer maaşı tahsis etmek veya aynı zammı yapmak zorunda değildir. Önemli olan, ücret miktarlarını ve zamlarını maddesel ve objektif kriterlere tarafından belirlemiş olmaktır. Besbelli somut bir neden yokken oluşan maaş farklılıkları, haklı fesih sebebi olabilecektir.

SONUÇ

İşe girerken, emsali işçilerden daha az maaş almayı kabul eden emekçi; ilerleyen zamanda sadece bu gerekçeyle işten ayrılamaz. İşverenin işçileri arasında eşdeğer davranma borcu, iş sözleşmesi imzalandıktan daha sonra doğar ve bunun öncesinde düşük maaş almayı kabul eden bir işçinin, daha sonra emsali işçinin ücretinin aynısını talep etmesi hukuken bir netice doğurmaz.

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment