İşe iade davasını kazanan işçi ne yapmalıdır?

İşe iade davasını şampiyon işçinin yapması gerekenler

İşe iade davası, niteliği itibariyle her işçi tarafından açılabilen bir dava değildir. Açılabilmesi bir takım şartlara emrindeki olduğu gibi kayda değer sonuçları da vardır. Bu yazımda, işe iade davası açan ve açtığı davayı kazanarak mahkemece işe iadesine karar bahşedilen işçinin yapması gerekenleri açıklayacağım.

İşe iade davası nedir?

İşten geçerli bir neden olmaksızın çıkarıldığını düşünen işçinin açtığı ve feshin geçersizliğini mahkemeden talep ettiği bir dava türüdür. Bu davanın açılabilmesi için işçinin altında farzedilen 3 şartı taşıması gerekir:

İşçinin sözleşmesi belirsiz süreli olmalı İşyerinde çalışan emekçi sayısı toplamda asgari 30 olmalı İşçinin işyerindeki kıdemi asgari 6 ay olmaı

Bu şartları taşıdığı halde işten çıkarılan her işçi, işe iade davası açabilir. Bu davayı başlatmak için yeterli şartlara sahip olmayan işçinin açabileceği art niyet tazminatı davasını başka bir yazımda anlatmıştım.

İşe iade kararı nasıl verilir?

Bu dava işçinin lehine sonuçlanırsa, duruşma feshin geçersizliğine hükmeder ve işçinin işe iadesini ister. Fakat burada işverene dahası seçimlik hak tanır. İşverenin işçiyi işe açtırmak istememesi durumunda ona ödemesi gereken işe başlatmama tazminatını da belirler. Bu tazminat, işçinin 8 aylık ücretine değin belirlenebilir. Hem diğer taraftan, işçinin boşta geçirdiği sürelerin karşılığı olarak en çok 4 aylık ücreti tutarına dek boşta geçen süreler için bir tazminat belirler.

Özel mektep öğretmenleri de işe iade davası açabilir

İşe iade davasını şampiyon emekçi ne yapmalı?

işe iade davası sonucunda

İşte bu davayı işçinin kazanması durumunda yapması gereken fazla kayda değer bir iş vardır. Bu da, davanın sonucunun kendisine tebliğinden itibaren 10 iş günü içinde işverene başvurmaktan ibarettir. Emekçi 10 çalışma günü içinde işverene başvurmalı ve işe başlatılmasını istek etmelidir. Bu başvurunun yapılmaması durumunda işçi işe başlatmama tazminatını yitirir. Ancak şunu belirtmeliyim fakat, kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı hakları devam edecektir.

Bu 10 iş günlük zaman içinde emekçi işverene başvurduktan sonra bundan böyle işveren için vakit başlamaktadır. Patron bu işçiyi 1 ay içinde işe başlatmakla yükümlüdür. Başlatmazsa da, duruşma tarafından belirlenen işe başlatmama tazminatını işçiye ödemek zorundadır.

NETICE

İşe iade davasını şampiyon emekçi, duruşma kadar kararın kendisine tebliği edilmesini beklemelidir. mahkeme emri kendisine beyanat edildikten sonradan da 10 iş günü içinde işverene başvurmalı ve işe başlatılmasını talep etmelidir. Somurtkan takdirde işe başlatılmayacağı gibi işe başlatmama tazminatını da yitirir.

İşçilere bu konuda önerim, işverene başvurularını noter kanalıyla yapmaları yönündedir. Huysuz takdirde; yani işçi, işverene yazı vererek başlatma istek eder de işveren ileride kendisine işçinin başvurmadığını bahis ederse, bunun tersinin kanıtlanması zorlama olabilir.

 

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment