İşçi kaç ay çalışınca tazminata hak kazanır?

Tazminata kaç ay daha sonra adalet kazanılır?

Ziyaretçilerimizin sık sorduğu sorulardan birisi de budur. Bir işyerinde çalışmaya başlayan işçi, kaç ay geçince tazminat almaya hak kazanır? Fiilen bu sorunun cevabı, hangi tazminatın kastedildiğine kadar değişir. Kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, kötü niyet tazminatı veya eşdeğer davranmama tazminatlarının yargı edilme süresi birbirinin aynısı değildir. O halde bunları tek tek ele alalım.

Kıdem tazminatı kaç ay daha sonra hak edilebilir?

Kıdem tazminatı almanın iki şartı vardır. Bunlardan birincisi; iş akdinin, kıdem tazminatı almayı adalet edecek şekilde sona ermesidir. Bu konuda şu yazımdan data alabilirsiniz. Oysa başlıca ve esas kural, işçinin işyerindeki kıdeminin minimum 1 sene olmasıdır. Bir diğer deyişle, işyerindeki kıdemi 1 yıldan az olan işçi hiçbir şekilde kıdem tazminatını yargı edemez.

İhbar tazminatı ne zaman hak edilir?

Bu sorunun cevabı ise, iş sözleşmesinin deneme süresi içerip içermemesine göre değişir. Bilindiği üzere test süreli meslek sözleşmelerinde en çok 2 aya dek – toplu kontrat varsa 4 avuç içi dek – deneme süresi belirlenebilir. İşte deneme süresi içerisinde fesih durumunda ihbar tazminatı gündeme gelmez. Ancak meslek sözleşmesinde test süresi yoksa işçinin 1 günlük kıdemi bile ihbar tazminatını yargı etmesini sağlar. İhbar tazminatına hak kazanma şartlarını taşıyan her işçi, bir gün bile kıdemi olsa bu tazminatı alabilecektir.

kötü niyet tazminatı ne vakit istenebilir?

işçi kaç ay sonra tazminat hak eder

kidem tazminatı ortalama ücret

Kıdem tazminatı son ödenti üzerinden mi hesaplanır?

İşyerindeki kıdemi minimum 6 ay olan, işyerinde minimum 30 emekçi çalışan ve süresiz süreli iş sözleşmesi imzalamış bir işçi işten çıkarılırsa işe iade davası açabilmektedir. İşte art niyet tazminatı, yukarıdaki şartları taşımadığı için işe iade davası açamayan işçinin talep edebileceği bir tazminat türüdür. kötü niyet tazminatı ile ilgili detaylı bilgiye bu yazımdan da ulaşabilirsiniz. Buna tarafından işyerindeki kıdemi 1 gün bile olan işçi, art niyet tazminatı istek edebilecektir.

Eşit davranmama tazminatı

İşverenin temel olarak, işçiler aralarında dağıtılmış nedenlerle fark yapmasından kaynaklanan bu tazminatı talep etmek için de işyerinde 1 günlük kıdem bile yeterlidir. Eşit davranmama tazminatını doğuran halleri, yazmış olduğum yazıdan öğrenebilirsiniz.

NETICE

Yukarıda misal olarak verilen tazminatlardan da anlaşılacağı üzere; işçinin işe girdikten kaç ay sonradan tazminata hak kazanacağı sorusunun tek bir cevabı yoktur. Örneğin kıdem tazminatı için 1 yılın, ihbar tazminatı için –deneme süresi yoksa- 1 jurnal kıdemin, benzer şekilde kötü niyet ve eşdeğer davranmama tazminatları için de 1 günlük kıdemin yeterli olabileceğini söyleyebiliriz. O halde, merak edilen tazminat türüne göre araştırma yapılarak karar verilmesi dürüst olacaktır.

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment