İlker Başbuğ: 'Türkiye Hukuk Devleti Falan Değil'

ISPARTA’da üniversite öğrencilerine konferans veren Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, ulus devlet kavramından rahatsız olanların ülkeyi bölmeye çalıştığını söyledi. Başbuğ, "Milleti bölmeyeceksiniz. Üniter devletten federasyona dışarı giden bir devlet yoktur" dedi.

Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ, Atatürkçü Fikir Topluluğu’nun Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Lütfi Çakmakcı Kültür Merkezi’nde düzenlediği ‘20’nci yüz yılın lideri Mustafa Kemal’ isimli konferansa hatip olarak katıldı. Cumhuriyet rejiminin önemini anlatarak konuşmasına başlayan İlker Başbuğ, "Cumhuriyeti bize canları pahasına fedakarlık yapan, hiçbir süre ümitlerini kaybetmeyen ilk kez Mustafa Kemal Atatürk ve onunla beraber olan silah arkadaşları kurdu. Bu Cumhuriyet öyle erdemli, öyle güzel bir rejimdir ki, bakın sizin hemşehriniz İslamköy’den çıkıyor ve Cumhurbaşkanı oluyor. Diğer hangi rejimde böyle bir şey görebilirsiniz?” dedi.

1982 Anayasasının Türkiye’nin nasıl olması gerektiğini ortaya koyduğunu gösteren Başbuğ şunları söyledi: "Türkiye, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir. Tüzük hükmüne tarafından bu esas niteliklerin değiştirilmesi bile teklif edilemeyecek durumdadır. Biz nasıl bir Türkiye dediğimiz vakit cevabı burada. Ben Türkiye’yi demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olarak bakmak isterim. Bu 4 esas niteliğe gerçekte 2 esas niteliği daha ilave etmemiz gerekli. 82 Anayasasına bakarsanız içinde azıcık sonradan söyleyeceğim kavramları göremezsiniz açık olarak. Biri millet devlet, biri de üniter devlet."

Milletin Millet ve üniter devlete sıkı sıkıya sarılması gerektiğini bildiren İlker Başbuğ şöyle konuştu: "Millet devletten bazıları rahatsız. Ulus devlette devleti oluşturan kurum ve kuruluşlar kuvvetli. Onun için millet devlete karşısında olanlar aralıksız devletin temel kuruluşlarını hedef alarak ulus devleti zayıflatmaya çalışıyor. Ulus devlet yapısına sahip bir yerde karşılıklı layık ve idealleri zayıflatırsanız çözülmeye gidersiniz. Dolayısıyla kamu devlete sahip olmamız lüzumlu. Bu özellik Türkiye’nin var oluşuyla uç orantılıdır. Ulus devlet kavramını Türkiye’den kaldırırsanız sonumuz iyi olmaz. Örnek mi arıyorsunuz gidin balkanlara bakın. Anayasamızda ‘Türkiye Cumhuriyeti devleti milletiyle bölünmez bir bütündür’ diyor. Milleti bölmeyeceksiniz. Milleti bölerseniz bu tehlikeli bir oyundur. Bu oyuna kimsenin gelmemesi lazım. Esasında bal gibi bugünkü anayasanın 66’ncı maddesindeki 'Türk' kelimesinin ad olduğunu cümbür cemaat biliyor. Üniter devletten federasyona giden bir devlet yoktur. Bir tek istisna var o da Belçika. Burada gaye alınan ulus devlettir. PKK terör örgütünün bir numaralı hedefi millet devlet kavramıdır. Millet devlete karşıdır. Kamu devleti kaybederseniz ülkenin bütünlüğünü kaybedersiniz, milleti bölmüş olursunuz. Milletin bölünmesi de bu ülkeyi uçuruma götürür. Bu çok güvenli olmayan."

GENERALLERE DİNSİZ DİYORLARDI

Türkiye’nin üniter devlet yapısını gözetmek zorunda olduğunu ve herkesin zorunlu hassasiyeti göstermesi gerektiğini savunan İlker Başbuğ konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Cumhuriyet kurulurken 3 esas direğe dayandırılıyor. Millet devlet, üniter devlet ve laik devlet. Laik devlet kavramını biz halkımıza tamamen aktaramadık. Anlatılmadığı için köydeki insanlarımız 'laiklik' denilince 'dinsizlik' diyor. Ben genelkurmay başkanı olduğum süre yaptığım bir konuşmada bu konuların üzerinde kapsamlı olarak durdum. Türkiye gibi bir toplumda siz dini dışlayamazsınız. Din kayda değer bir kurum. Silahlı kuvvetlere yönelik yapılan propagandanın en esas noktalarından birisi de şudur. ‘Var ya bu ordunun başındaki generaller onlar dinsiz.’ 2009 da dedim ancak, Türk Silahlı Kuvvetleri peygamber ocağı. Ben peygamber ocağı olması sıfatından da kibir duyarım. Peki aleyhinde olduğumuz ne o vakit. Anayasanın 24’üncü maddesi var. Bizim istediğimiz ne biliyor musunuz? Herkesin anayasanın 24’ncü maddesine uyması. Peki ne diyor o madde? ‘Kimse siyasi ya da bireysel çıkar yahut nüfus sağlama amacıyla her ne suretle olursa olsun dini, din duygularını, dince kutsal sayılan şeyleri istismar edemez kötüye kullanamaz.’ İşte biz anayasanın bu maddesine uyulmasını istiyoruz."

Ülkede son birkaç yılda yaşananlar için “Türkiye hukuk devleti falan yok. Kim söylüyorsa yalan söylüyor” diyen Başbuğ, hukuk devletine dönüş yönünde bazı olumlu adımların da atıldığını belirtti. İlker Başbuğ, “Türkiye’de bazı aydınlar var. Ben onlara açık fikirli demiyorum. Adam çıkıyor diyor ki, ‘Askeri vesayet bitti’ diyor. Katılmıyorum askeri vesayet kavramına. Devamında diyor ama, ‘Askeri vesayetin bitmesi için hukuk dışı uygulamalara göz yumduk.’ Yahu bu edepsizlik ahlaksızlıktır” diye konuştu.

Mehmet ERÇAKIR - Ali ÇEVİKBAŞ / ISPARTA, (DHA)

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment