Bir iş ilişkisinde işverenin borçları nelerdir?

İşverenin borçları nelerdir?

Işçi ile patron aralarında düzenlenen iş sözleşmesinin doğurduğu bir takım borçlar vardır. Bu borçların başında da emekçi için meslek görme borcu, işveren ise vergi ödeme borcu gelmektedir. İşverenin kanundan kaynaklanan bütün borçlarını bu yazıda açıklamaya çalışacağım.

Aidat ödeme borcu

İşverenin, işçiye sözleşmede veya toplu iş sözleşmesinde muhakkak olan; sözleşmede hüküm bulunmayan hallerde ise, en düşük ücretten eksik olmamak kaydıyla emsal ücreti ödemekle yükümlü olmasıdır.

Meslek vasıta ve malzemelerini sağlama

Tersine uzlaşma ya da lokal adet olmadıkça, işverenin işçiye iş için zorunlu olan araçları ve malzemeleri sağlamakla mesul olmasıdır.

Emekçi işverenle anlaşarak kendi vasıta veya malzemesini işin görülmesi için kullanırsa, somurtkan anlaşmada olmadıkça ya da lokal bir adet bulunmadıkça işverenin, bunun karşılığında işçiye yerinde bir karşılık ödemekle yükümlü olmasıdır.

deneme süresi ne kadar

Deneme süresi ne değin?

Giderlerin karşılanması

işverenin iş sözleşmesinden doğan borcu

İşverenin, işin yerine getirilmesinin gerektirdiği her türlü masraf ile işçiyi işyeri dışarıya çalıştırdığı durumlarda, geçimi için zorunlu olan harcamaları da keza ödemekle sorumlu olmasıdır.

Yazılı olarak yapılmış bir meslek sözleşmesinde ya da toplu iş sözleşmesinde, kanımca emekçi göre karşılanması öngörülen harcamaların, işçiye götürü olarak jurnal, haftalık ya da aylık biçiminde ödenmesi öngörülebilir. Fakat bu ödemenin, zorunlu harcamaları karşılayacak miktardan az olmaması gerekir. Yapılan zorunlu harcamaların kısmen veya tamamen emekçi göre ve bizzat karşılanmasına ilişkin anlaşmalar ise geçersizdir.

İşçinin kişiliğinin korunması

İşverenin, işçinin kişiliğini korumakla, saygı göstermekle ve işyerinde dürüstlük ilkelerine yerinde düzeni sağlamakla, işçilerin psikolojik ve cinsel tacize maruz kalmamaları ve bu tür tacizlere uğramış olan işçilerin daha pozitif hasar görmemeleri için zorunlu tedbirleri almakla sorumlu olmasıdır.

Işveren keza, işyerinde meslek sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gereken her türlü tedbiri olmak, vasıta ve gereçleri eksiksiz bulundurmakla yükümlüdür.

Ceza koşulunun tek yanlı olmaması ve ibra şartları

Meslek sözleşmelerine yalnızca işçinin aleyhine ceza koşulu koyulmamasını ve konulan bu cins canice koşulu geçersiz olacağını açıklama eder.

Keza ibranamenin yazılmış olması, ibraname tarihi ile sözleşmenin sona ermesi arasında en düşük 1 aylık sürenin geçmiş olması, ibraya konu alacağın türünün ve tutarının dobra dobra belirtilmesi, ödemenin eksiksiz ve banka kanalıyla yapılması şarttır. Bu unsurları taşımayan ibranameler kesin olarak hükümsüz kabul edilecektir.

Tatil ve izinleri kullandırma

Meslek Kanununun işçiye getirdiği yıllık ücretli müsade, hafta tatili, genel tatil ve güya dinlenme haklarının işçiye kullandırılmasını ve bunlara dair uygulamaların Meslek Kanununa yerinde düzenlenmesini ifade etmektedir.

Hizmet belgesi verme

İşverenin, işçinin istemesi üstüne, işin türünü ve süresini taşıyan bir hizmet belgesi vermekle mesul olmasıdır. İşçinin açık açık istemesi halinde, hizmet belgesinde onun işinin yerine getirmedeki becerisi ile davranış ve davranışları da belirtilmek zorundadır.

SONUÇ

Emekçi ile işveren arasındaki ilişkinin doğurduğu temel borçlar, meslek görme borcu ile ödenti ödeme borcu olsa da; bunlardan ibaret değildir. Ayrıca işçinin hem de işverenin uyması gereken kurallar Iş Kanunuyla belirlenirken, bunların ortak sorumlulukları Türk Borçlar Kanunuyla saptama edilmiştir. Bu borçları yerine getirmemenin doğal sonucu ise, karşı tarafın meslek sözleşmesini haklı nedenle feshetmesi olacaktır.

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment