Ölüm Aylığı Talep Formu

ÖLÜM-AYLIĞI-ŞARTLARI

ŞARTLAR VE GEREKÇELER

Hak sahiplerinin ölüm aylığına hak kazanabilmesinin şartları ölüm tarihi ve hak sahipleri yönünden farklılıklar göstermektedir. 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihinden önce ölen 4/b (Bağ-Kur) sigortalılarının yargı sahiplerinin ölüm aylığına adalet kazanabilmelerinde aranan prim ödeme gün sayısı şartı üç kez değişikliğe uğradı. 01 Ekim 2008 tarihinden önce ölen 4/b (Bağ-Kur) sigortalıları için ölüm tarihine göre değişkenlik gösteren asgari prim ödeme gün sayısı şartları bulunmaktaydı. Buna göre;

– 4 Ekim 2000 tarihinden önce ölen 4/b sigortalıları için: asgari 1080 gün prim ödenmiş olması,
– 4 Ekim 2000 – 7 Ağustos 2001 tarihleri arasında ölen 4/b sigortalıları için: asgari 1800 gün prim ödenmiş olması,
– 8 Ağustos 2001 – 01 Ağustos 2003 günleri arasında ölen 4/b sigortalıları için: en az 1080 gün prim ödenmiş olması,
– 02 Ağustos 2003 gününden sonradan ölen 4/b sigortalıları için: en az 1800 gün prim öaramak, sigortalının yargı sahiplerine ölüm aylığı bağlanması için yeterli şarttır. Bu süreleri yargı sahipleri borçlanma aracılığıyla da bitirme olanakına sahip. Askerlik, yurtdışı ve güya borçlanma yöntemleri bulunmakta. Ayrıca şu husus unutulmamalı ama 22 ülke ile yapılan sosyal güvenlik sözleşmelerine BAĞ-KUR’da taraf olduğundan hiç borçlanma yapılmasa dahi yurtdışı çalışma ve eşdeğer süre ile de tamamlanması mümkündür.

Örnekle açıklayacak olursak 10 Mart 2002 tarihinde ölmüş 4/b (Bağ-Kur) sigortalısının 1150 gün ödenmiş primi varsa geride kalan yargı sahiplerine ölüm aylığı bağlanır. (1080 günden artı prim ödendiği için) Şayet bu amaşi 1 Ocak 2001 tarihinde ölüm etmiş olsa idi yargı sahiplerine 1800 gün prim ödeme şartını yerine getiremediği için aylık bağlanması söz konusu olmayacaktı. Aynı örneği ölüm tarihlerine bağlı olarak ölüm aylığının bağlanıp bağlanmayacağına karar verebiliriz.

Sigortalının hakları kimlere intikal eder diye baktığımızda gelir ya da aylık bağlanmasına veya toptan ödeme yapılmasına hak kazanan eş, çocuk, anne ve babası adalet sahibi olarak belirlenmiştir.

KİMLER ÖLÜM AYLIĞI ALIR?
Ölüm eden sigortalının eş ve çocukları ile belirli şartlar dahilinde anne – babasına ölüm aylığı bağlanır. Ölen 4/b sigortalısının,

-Erkek ya da kadın olmasına bakılmaksızın dul eşine,
-SGK kapsamında çalışmayan, çalışmalarından dolayı kazanç ya da aylık almayan çocuklarına,
-Çalışamayacak durumdaki malul çocuklarına,
-Evli olmayan, evli olmakla birlikte sonra boşanan veya dul kalan ve SGK kapsamında çalışmayan, çalışmalarından dolayı gelir veya aylık almayan kız çocuklarına,
-On sekiz yaşını, orta öğretim görmesi halinde 20, yüksek öğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmayan erkek çocuklarına,
-SGK kapsamında çalışmayan (sigortalı olmayan), çalışmalarından dolayı gelir veya aylık almayan anne-babasına,
-Sigortalının ölümünden sonra doğlahza çocuklarına, ölüm aylığı bağlanır.
Özellikle vurgulamakta üstünlük gördüğümüz bir husus var ama; ölüm eden sigortalının servetının yargı sahipleri tarafından reddedilmiş olması hak sahiplerine aylık bağlanması hakkını ortadan kaldırmamaktadır.

CENAZE YARDIMI
Vefat eden kişi emekli iken vefat ederse ya da tatmin edici prim ödeme süresi mevcut ise geride kalanlara 328,00 TL cenaze yardımı yapılır.

ZAMAN AŞIMI
Ancakşi vefat ettikten daha sonra 5 yıl içinde başvuru yapılır ise ölüm tarihindeki ay başından başlayarak 5 yıla değin olan ölüm aylıkları hesap edilip gecikilmiş olmasına rağmen toplu paranın astında sonra düzenli aylıklar beraberinde gönderilir. 5 yıl geçtikten daha sonra başvuru yapılır ise talep tarihindeki aybaşından geçerli ölüm aylığı bağlanır. Burada unutulmaması gereken diğer bir husus ölüm edenin SGK Kurumuna borcu varsa borç ödendikten sonraki ay başı ölüm aylığı için geçerli sayılır.

Dilekçenin Örneği

BağKUR İL MÜDÜRLÜĞÜNE
…………………………………
Kurumunuzun ………………………………………… Bağ-No’lu sigortalısı……………………………….nın haksahibi olup, ölen sigortalının T.C. Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu, 1479 / 2926 sayılı Kanuna ve kanunla kurulu diğer emekli sandıklarına emrindeki birleştirilecek hizmetleri vardır / yoktur.
Tarafıma ölüm aylığı bağlanması ve cenaze yardımı ödenmesi için gereken işlemin yapılmasını arz eder, T.C. Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu, 1479 / 2926 sayılı Kanuna ve kanunla kurulu diğer emekli sandıklarına yan bir işte çalıştığımda ve buralardan sosyal yardım zammı aldığım takdirde ve haksahibi olma özelliğimi (Evlenme, Mektep Bitirme, Sigortalı işe girme v.b.) kaybettiğimde yazıyla Kurumunuza bildireceğimi taahhüt ederim. ……/……./ ……….
Isimı Soyadı
(İmza)

Birleştirilecek hizmetlerin bulunması halinde :
T.C. Kimlik No : ……………………………..
T.C. Emekli San. Sicil No : ……………………………..
SSK Sicil No : …………………………….
1479 Bağ-No : …………………………….
2926 Bağ-No : …………………………….
Diğer Sandık Adı : ……………………………..
Diğer Sandık Sicil No : ……………………………..
A D R E S :
……………………………………………………………………
……………………………………………………………………
……………………………………………………………………
………………………………
Telefon No:…………………………………………..
E-Posta :…………………………………………..
Aylığımı:
………………………………………………
Şubesinden elde etmek istiyorum.
EKLER :
Ek – 1 V.N.K.Ö ( 1 Adet , 1 Sayfa)
Ek – 2 Bağ-Kur Sigortalılık Belgesi (… Adet ,….Sayfa)
Ilave – 3 Çalışmadığına dair evrak ( …. Adet,….Sayfa)
Ek – 4 Öğrenim belgesi ( …. Adet,….Sayfa)
Ek – 5 Ölen Sigortalının Sağlık Karnesi ( …. Adet,….Sayfa)
Ilave – 6 Ölüm Nedenini Belirtir belge ( …. Adet,….Sayfa)
Ilave – 7 ……………………………………… ( …. Adet,….Sayfa

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment