Akademik teşvik başvuruları yaklaşıyor, bazı hususlar yeniden ele alınmalı

Bilindiği üzere, 14 Kasım 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 6564 sayılı Kanunla getirilen "Yükseköğretim Tazminatı" ile akademisyenlerin özlük haklarında önemli düzeyde yükselme sağlandı. Keza, laf konusu kanunla öğretim elemanlarının yıl içerisinde yapmış olduğu bilimsel faaliyetler üzerinden hesaplanan puana karşılık "Akademik Özendirme Ödeneği" adı aşağıda güzel bir imkan sağlandı.

Yapılan bu düzenlemenin detayları yaklaşık bir sene sonra 18 Aralık 2015 tarihli Devlete Ait Gazete'de yayımlanan "Akademik Teşvik Ödeneği Yönetmeliği"nde muhakkak oldu. Mevzuat için tıklayınız.

Söz konusu yönetmelikte belirlenen usul ve esaslar doğrultusunda, öğretim elemanları 2015 yılı içerisinde yapmış oldukları akademik çalışmalara karşılık gelen puanların toplamının unvanlara kadar kesin oranlara kadar hesaplanmasıyla ortaya çıkan tutarı 12 ay baştan başa almaya adalet kazandılar.

"Akademik Özendirme Ödeneği Yönetmeliği"nin 5 inci maddesinin 1 inci fıkrasında; "Akademik özendirme başvuru formu takvimi, en geç akademik özendirme puanının başlıca alındığı yılın Aralık ayının ilk haftasında ilan edilir." hükmüne kadar, 2016 yılında yapılan etkinlikler için uygulama takvimleri yakın zamanda üniversitelerce kurulacak komisyonlar tarafından bildiri edilecek.

YÖNETMELİKTE ÜÇ HUSUS TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ !

1- ATIFLAR

Akademik Özendirme Ödeneği Yönetmeliğinin 6 ncı maddesinin 1 inci fıkrasında; "Ödülün değerlendirilmesinde ödülün alındığı, projelerin ve araştırmaların sonuçlandığı, tasarımların değerlendirilmesinde tasarımın sonuçlandığı, patentlerin değerlendirilmesinde patentin tescil edildiği ve sergilerin değerlendirilmesinde ise serginin açıldığı tarih esas alınır." İfadesi yer almıştır.

Burada, bilimsel faaliyetlerin değerlendirmelerinde uyulması gereken tarihler belirlenir iken, atıflarla ilgili net bir ifade yer almamaktadır. Atıflar hesaplanırken, atıflarda yayının yazıldığı dönemdeki unvana tarafından mi yoksa atıfın yapıldığı tarihteki unvana mı tarafından puan hesaplanacağı açık açık yönetmelikte düzenlenmesi gerekmektedir. Mesela, Profesör kadrosunda görev yapan bir öğretim üyesi bazı çalışmalarını Muavin Doçent iken, bazılarını Araştırma Görevlisi iken hatta bazılarını da diğer kurumlarda çalışırken/ödev yapmadığı dönemlerde yapmış olabilir.

2- BILIRKIŞI RAPORU

Yayın etkinlik türünde yer alan "bilirkişi raporu" ile ilgili olarak ne kastedildiği yönetmelikte ayrıntılı şekilde izah edilmelidir. Eğer öğretim üyelerinin dergilerde yaptıkları hakemlikler bu kategoride değerlendirilecek ise yönetmelikte bilirkişi, hakem vb. tanımı yapılmalıdır. Dergilerde yapılan hakemliklerin etkinlik olarak kabul edilip puanlandırılması iyi olmakla beraber, başvuru formu sahibinin hangi derginin hangi sayısında hakemlik yaptığını belgelendirmesi gerekir. Hem dergilerde yayımlanacak çalışmalara yapılacak hakemlikler puan olarak değerlendirilecekse puanlandırma tekrar gözden geçirilmelidir.

3-ÖDÜLLER

Her ne kadar yönetmelikte BSE: Bilim sanat kurulu olan kongre, kurultay, sempozyum, konferans ve festival gibi etkinlikler diye tanımlanmış ise de bu cins etkinlikte alınan ödül olarak cümle tamamlanmalıdır. Bu etkinlik türünden puan talep eden öğretim elemanları aldığı ödülü belgelendirmesi gerekir. Kastedilen kongrelerde en iyi ilan ödülü, en iyi duvar ilanı ödülü ise belirtilmelidir. Yoksa bu nesil kongrelerde bilim kurulunda yer edinmek ödül olarak değerlendirilmemelidir. Ülkemizde bilhassa sosyal bilimlerde düzenlenen kongrelerde bilim kurulu/hakem kurulu gelen çalışmaların değerlendirilmesini yapar. Bu amaçla kongrelerde bu sayı çoğunlukla artı tutulur. Hatta bazen öğretim üyesinin bilim kurulunda olduğundan haberi dahi olmayabilir.

Yukarıda gözden geçirilmesi gereken bilimsel faaliyetlere ilave olarak her üniversitede geçen sene yaşanan akademik teşvikteki tecrübesizlik sürecinin bu sene daha profesyonel şekilde geçeceğine inanıyoruz. Özellikle akademik özendirme kullanım dosyalarının hazırlanmasında gerçekte birlikteliğin sağlanması namına YÖK kadar standart bir başvuru getirilebilir. Çünkü, akademisyenler göre yığınla dosya aranje etmek yerine daha pratik ve daha akla yatkın çözümler başvurular için düşünülebilir.

Ayrıca, geçen yıl sayfamızca hazırlanan "Akademik Teşvik Ödeneği Hesaplama Robotu" ile 2016 yılında yapmış olduğunuz bilimsel faaliyetlere karşılık gelen puan ve 2017 yılında 12 ay her tarafında alacağınız ücreti görebilirsiniz.

Yavuz Selim KAPLAN

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment