Açığa alınan akademisyen, akademik teşviğe başvurabilir mi?

Akademik özendirme başvuruları üniversitelerde devam ederken, halihazırda 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 137 nci maddesi uyarınca görevinden uzaklaştırılan akademisyenlerin akademik teşvik ödeneğine dilekçe yapıp yapamayacağına karşın ilgililerin kafasında sorular oluşmuştur.

Üniversitelerde öğretim elemanlarının aylıkları ve ilave göstergeleri, derece yükseltilmesi ve kademe ilerlemesinin şekil ve şartları ile sosyal haklardan kullanım, ilave ders ücreti, üniversite, idari tayin ve geliştirme ödeneklerinin miktarları 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununda düzenlenmiştir.

2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununun "Akademik Teşvik Ödeneği" başlıklı ek 4 üncü maddesinin 3 üncü fıkrasında; "Bu madde uyarınca yapılacak ödeme; bu Kanun uyarınca aylık ödendiği sürece ve kadrolarının bulunduğu yükseköğretim kurumları göre şubat ayının on beşinden itibaren on iki ay süreyle her ayın on beşinde yapılır, damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmaz. İlgili mevzuatı uyarınca ödenmekte olan zam, tazminat, tahsis, döner sermaye ek ödemesi, ikramiye, ödenti ve her ne ad aşağı olursa olsun yapılan sözde ödemelerin hesabında dikkate alınmaz." hükmü yer almaktadır.

bundan başka, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 141 inci maddesinin 1 inci fıkrasında; "Görevden uzaklaştırılan ve görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınan memurlara bu süre içinde aylıklarının üçte ikisi ödenir. Bu gibiler bu Kanunun öngördüğü sosyal adalet ve yardımlardan faydalanmaya devam ederler." ifadesi yer almaktadır.

Yukarıdan yapılan talimat dahilinde;

1- İlgili mevzuatı gereğince görevinden uzaklaştırılan akademisyenlerin üniversitelerce duyuru edilen yıllık çerçevesinde Akademik Özendirme Ödeneği başvurusunu kadrolarının bulunduğu akademik birimlere yapmalarında sakınca bulunmamaktadır.

2- Başvuruları uygun görülen ve Akademik Teşvik Ödeneği almaya yargı kazananlara "açıkta dahi olsalar" aylıkları ödendiği sürece her ayın onbeşinde bu ödenek verilecektir.

3- Son olarak "Akademik Özendirme Ödeneği" sosyal adalet olarak sayılmadığından, açıkta olanlar bu ödeneğin üçte ikisi alınarak belirlenecek tutarı maaşları ile birlikte alacaklardır.

Yavuz Selim KAPLAN

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment