Hangi durumda hem malullük hem de görev aylığını alır?

5510 sayılı kanunun 47. maddesine kadar SGK göre vazife malülü kabul edilen bir TSK mensubu derslik değiştirerek görevine devam ederse emekli maaş bağlanır mı? Yada emekli olup diğer kurumda 4 c li memur olarak çalışmaya başlarsa emekli maaşı kesilir mi?

Sorunuz özelinde vazife malulü olanların aylık ödenmesi kurallarını değerlendirmekteyiz.

Değerlendirmemizde, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Afiyet Sigortası Kanunu Madde 47 hükümleri ile 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümleri alınacaktır. Bu hükümler aşağıda gösterilmiştir.

Bu hükümlere tarafından değerlendirmemiz:

Kısa bilgiler:

Vazife malullükleri, görevli memurun yaralanması ya da ölüm etmesine neden olan olayın sebebine kadar kanunlarla ayrı düzenlenmiştir.

Olağan bir memur görevini yaparken yaralanması veya vefat etmesi halinde bu memura (memur, polis memuru, astsubay, subay vb gibi ) vazife malullüğü aylığı bağlanır.

Olur Ya, memurun yaralanması veya ölüm etmesine neden olan durum 2330 sayılı Kanun Kapsamında ise bu kanun hükümlerine kadar vazife malulü, 3713 sayılı Terörle Uğraş Kanunu zarfında ise bu kanun hükümlerine göre vazife malulü, harp malulü dahilinde ise buna göre vazife malullüğü aylığı bağlanır.

Genelde 5510 sayılı Kanun Madde 47 hükmü tüm vazife malullüğünü belirleyici hüküm olmaktadır..

Vazife malulü kabul edilen bir memur sınıf değiştirerek diğer bir derslik görevini yapabilmektedirler.

Vazife malullerinden sınıf değiştirerek devir yapanlardan;

1- 2230 ve 3713 sayılı Kanunlara göre vazife malulü olanlara,

2- Harp Malülü olanlara,

SGK. göre vazife malulü aylığı bağlanabilmektedir. Vazife malulü emekli aylıkları ile beraber tahsis maaşlarını alabilmektedirler. Yani hem SGK maaşını hem de görev yaptıkları Kurumlar tarafından ödenecek olan tahsis maaşlarını alabilmektedirler.

AMA, iç güvenlik ve asayiş, terör, harp gibi nedenlerden nedeniyle malul olmayan, yani bayağı vazife malulü olarak 5510 sayılı Kanun Madde 47 hükmü uygulanarak vazife malulü olanlardan sınıf değiştirerek atama yapanlara SGK. kadar aylık bağlanması aşağı belirttiğimiz hükümler gereği yapılmıyor, Yalnızca Kurumlar kadar ödenecek olan atama maaşlarını alabilirler.

Keza, 5510/47 hükmü uyarıca Vazife malulü olarak emekli olup, her yerde memurluk olarak (5510/4 c li ) tayin yaparsa yeniden vazife malulü aylıklarının ödenmeyeceğini değerlendirmekteyiz.

Altında belirttiğimiz hükümlerde de sadece harp malullerinin, 2330 sayılı Kanuna girenlerin(iç emniyet ve asayişle ve terörle ilgili), erbaş ve erlerin (5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunun Madde 56 hükmü) memur olarak ödev yapsalar da vazife malulü aylıklarının kesilmeyeceği gösterilmiştir.

5510 sayılı Kanun hükümleri:

Madde 5 hükmü;

c) (Öbür: 17/4/2008-5754/3 md.) (Değişik birinci ve ikinci tümce: 12/7/2013-6495/96 md.) Harp malulleri ile 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna veya 2330 sayılı Kanun hükümleri veya 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Kanunun 56 ncı maddesi uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara kadar vazife malullüğü aylığı bağlanmış malullerden, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri kapsamında sigortalı olarak çalışmaya başlayanların aylıkları kesilmez. Aylıkları kesilmeksizin 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında çalışanlar hakkında uzun vadeli sigorta kolları, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri dahilinde çalışanlar hakkında ise iş kazası ve meslek hastalığı sigortası hükümleri uygulanır. Iş kazası ve iş hastalığı sigortası hükümleri uygulananların uzun vadeli sigorta kollarına emrindeki olmayı istemeleri halinde, bu isteklerini Kuruma bildirdikleri tarihi peşine düşüp takip eden ay başından itibaren, haklarında uzun vadeli sigorta kolları da uygulanır. Bu fıkra kapsamına girenlerden hem genel sağlık sigortası primi alınmaz.

Madde 47 hükmü:

,,,

Süresi içerisinde bildirimde bulunulan vazife malüllüğü aylıkları, sigortalının ölüm veya malüliyeti nedeniyle göreviyle ilişiğinin kesildiği tarihi peşine düşüp takip eden aybaşından itibaren bağlanır. (Ek tümce: 4/7/2012-6353/82 md.; Değişik ikinci cümle: 12/7/2013-6495/97 md.) Ama, harp malulleri ile 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna ya da 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara kadar ya da 5434 sayılı Kanunun 56 ncı maddesine göre vazife malulü olduğuna karar verilenlerden, sınıf veya tayin değiştirerek çalışmaya devam edenlere ise görevden ayrılmalarına ve bunun dışında bir müracaata lüzum kalmaksızın derslik ya da tayin değiştirerek çalışmaya başladıkları tarihi takip eden ay başından itibaren aylık bağlanır.

,,,

Vazife malüllüğü aylığı bağlananlardan;

a) (Değişik birinci cümle: 12/7/2013-6495/97 md.) 5 inci maddenin birinci fıkrasının (c) bendi hükmü gizli kalmak kaydıyla vazife malüllüğü aylığı bağlanmış olanlardan Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi zarfında çalışmaya başlayanların aylıkları, çalışmaya başladıkları tarihi takip eden ödeme dönemi başından itibaren kesilir ve bunlar hakkında uzun vadeli sigorta kolları uygulanır. Bunlardan çalıştıkları süre dahilinde 80 inci maddeye tarafından belirlenen prime başlıca kazançları üzerinden 81 inci madde gereğince kısa ve uzun vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortasına ait prim alınır. Bunlar ile 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında çalışmaları nedeniyle istekleri üstüne haklarında uzun vadeli sigorta kolları uygulananlardan; yeniden aylık bağlanması için yazılmış istekte yer alan veya emekliye ayrılan ya da herhangi bir nedenle görevi sona erenler hakkında sonraki çalışmaları karşılığında aylığa hak kazanmaları halinde bu süre için, 29 uncu maddeye kadar aylık hesaplanır. Daha Sonra geçen çalışmalarından dolayı yaşlılık aylığına yargı kazanamayanların kendilerine toptan ödeme, vefatı halinde ise yargı sahiplerine ölüm aylığı bağlanır ya da toptan ödeme yapılır.

,,,

d) (Ek: 4/7/2012-6353/82 md.) (Öbür birinci cümle: 12/7/2013-6495/97 md.) Harp malulleri ile 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara kadar ya da 5434 sayılı Kanunun 56 ncı maddesine kadar vazife malulü olduğuna karar verilenlerden, derslik veya görev değiştirerek 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendi dahilinde çalışmaya devam edenler hakkında uzun vadeli sigorta kollarının uygulanmasına devam edilir. Bunların derslik veya atama değiştirdikleri tarihten sonradan geçen çalışmaları dolayısıyla her tarafta aylık bağlanması için yazılı istekte bulunmaları ya da emekliye ayrılmaları veya herhangi bir nedenle görevlerinin sona ermesi halinde, sonraki çalışmaları karşılığında aylığa hak kazanmaları durumunda bu süre için 29 uncu maddeye kadar aylık hesaplanır. Sonradan geçen çalışmalarından dolayı yaşlılık aylığına adalet kazanamayanların kendilerine toptan ödeme yapılır, vefatları halinde ise hak sahiplerine vefat aylığı bağlanır ya da toptan ödeme yapılır.

,,,

2330 sayılı Kanun hükümleri:

Madde 4 hükmü:

Aylık bağlanması

Madde 4Bu Kanun kapsamına girenlerden;

...

.... Bu Kanuna ya da bu Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara tarafından aylık bağlanan maluller ile 5434 sayılı Kanunun 56 ncıve mülga 64 üncü maddesi kapsamında aylık bağlanan malullerin, malul sayılmaları nedeniyle aylık bağlandığı tarihten önceki her türlü sigortalılık ve prim ödeme süreleri, iştirakçilik ve fiili hizmet süreleri ile bunların itibari ve fiili hizmet süresi zammı olarak değerlendirilen süreleri, malullük aylığı bağlanmasından sonra geçecek egzersiz veya sigortalılık süreleriyle hiçbir sebeple birleştirilemez. Bu şekilde aylık bağlanmasından önce geçen laf konusu süreler; malullük aylığı bağlanmasından daha sonra geçen sigortalılık ve çalışma sürelerinin alt olacağı sigortalılık hali ile mülga 2829 sayılı Kanun uygulaması yönünden dikkate alınmayacağı gibi, sonradan geçen sigortalılık veya alıştırma süreleri yaşlılık/emeklilik, malullük veya vefat/dul ya da yetim aylığı bağlanmasında ya da toptan ödeme yapılmasında ilgili mevzuatına tarafından bambaşka bir alıştırma ya da sigortalılık süresi olarak değerlendirilir. Ama, bu Kanuna göre aylık bağlandığı tarihten sonra çalışmaya başlayanlardan, aylık bağlandıktan sonraki çalışmaları 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden daha sonra olanlar için 5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi hükümleri uygulanamaz. Yukarıda belirtilmiş kanunlara göre malullük aylığı bağlanmasına esas küskün rahatsızlık veya engellilik halleri ve bu hastalık ya da engellilik hallerindeki ilerlemeler, daha sonra geçen incelemeler sebebiyle yaşlılık aylığına yargı kazanılması koşullarının belirlenmesinde dikkate alınmaz.

(Ilave fıkra: 12/7/2013-6495/80 md.) Bu madde hükümleri 5434 sayılı Kanunun 56 ncı maddesi kapsamındakiler ve harp malulleri hakkında da uygulanır.

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment