29 Ekim'den önce atanan sözleşmeli personel, 4 yıl çalışma şartına tabi olur mu?

676 sayılı KHK'nın 76 ncı maddesiyle 663 sayılı KHK'ya eklenen 45/A maddesinin üçüncü fıkrasında; sözleşmeli sağlık durumu personellerinin sözleşmeli statüde dört yılı tamamlamaları ve talep etmeleri halinde bulundukları yerde memur kadrosuna (4/A) atamalarının yapılacağına haberimizde yer vermiştik. http://www.memurlar.net/haber/622830/

Sitemiz ziyaretçilerinden; bu hükmün yayınlanmasından önce (29.10.2016 tarihi öncesi) Afiyet Bakanlığı ve tabi kuruluşlarında sözleşmeli statüde (657 sayılı Kanun 4/B maddesi) 676 sayılı KHK'nın 76 ncı maddesiyle 663 sayılı KHK'ya eklenen 45/A maddesinde bulunan nakile ilişkin hükümlerden ne şekilde etkilenecekleri hususlarında sorular gelmektedir. Laf konusu soruları aşağı sırasıyla cevaplandırmaya çalışacağız.

1- 29.10.2016 tarihinden önce atanan sözleşmeli sıhhat personelinin "dört sene süreyle başka bir yere atanamama" kuralından etkilenip etkilenmeyeceği

676 sayılı KHK'nın 76 ncı maddesiyle 663 sayılı KHK'ya eklenen 45/A maddesinin üçüncü fıkrasında; "Bu madde gereğince atanan sözleşmeli afiyet personeli dört sene süreyle başka bir yere atanamaz." hükmüne yer verilmiştir.

Söz konusu düzenlemede "Bu madde gereğince atanan sözleşmeli sıhhat personeli" denilmiş olup "dört yıl süreyle başka bir yere atanamama" kuralı, 29.10.2016 tarihinden daha sonra ve 663 sayılı KHK'nın 45/A maddesine tarafından istihdam edilecekleri kapsamaktadır. böylece, 676 sayılı KHK'nın yayımlandığı tarih olan 29.10.2016 tarihinden önce sözleşmeli sağlık durumu personeli olarak çalışanların, dört yıl süreyle başka bir yere atanamama hükmünden etkilenmeyecekleri düşüncesindeyiz.

2- 29.10.2016 tarihinden önce atanan sözleşmeli sağlık durumu personelinin "Aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirmelerde personelin eşinin sözleşmeli afiyet personeline bağlı olması" kuralından etkilenip etkilenmeyeceği

676 sayılı KHK'nın 76 ncı maddesiyle 663 sayılı KHK'ya eklenen 45/A maddesinin üçüncü fıkrasının devamı; "...Aile birliği mazeretine yan yer değiştirmelerde bu madde uyarınca istihdam edilen personelin eşi bu personele tabidir. Ama sözleşmeli afiyet personelinin bulunduğu ilde bir sene görev yapması ve vizeli pozisyon bulunması durumunda; eşlerin her ikisinin de Bakanlık ve bağlı kuruluşlarında sözleşmeli ya da eşlerden birinin sözleşmeli, diğerinin Bakanlık ve emrindeki kuruluşlarında ya da öteki bir kamu kurum ya da kuruluşunda kadrolu statüde istihdam ediliyor olduğu takdirde hizmet ihtiyacının daha artı olduğu yere atamaları yapılabilir." şeklinde düzenlenmiştir.

Laf konusu düzenlemede "bu madde uyarınca istihdam edilen personelin eşi" denilmiş olup "aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirmelerde personelin eşinin sözleşmeli sıhhat personeline alt olması" kuralının kapsamına, 29.10.2016 tarihinden sonradan ve 663 sayılı KHK'nın 45/A maddesine kadar sözleşmeli afiyet personeli olarak istihdam edilecek olanlar girmektedir. böylece, 29.10.2016 tarihinden önce sözleşmeli sağlık personeli olarak çalışanların, bu kuraldan da etkilenmeyecekleri düşüncesindeyiz.

3- Sözleşmeli afiyet personellerinin memur kadrolarına (4/A) atanması sonrasında, aynı yerde asgari iki sene daha ödev yapma zorunluluğundan etkilenip etkilenmeyeceği

676 sayılı KHK'nın 76 ncı maddesiyle 663 sayılı Sıhhat Bakanlığı ve Ast Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen 45/A maddesinin dördüncü fıkrasında, "(4) Sözleşmeli sağlık durumu personelinden dört takvim alıştırma süresini tamamlayanlar talepleri halinde bulundukları yerde 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (A) bendi kapsamındaki kadrolara atanır. Bu kadrolara atananlar, aynı yerde minimum iki sene daha tayin yapar, bunlar hakkında adaylık hükümleri uygulanmaz." hükmüne yer verilmiştir.

Bu hükümde, dört sene sözleşmeli olarak çalışan sağlık durumu personelinin talepleri halinde bulundukları yerdeki memur kadrolarına (4/A) atanacağına yer verilmiş ve devamında memur kadrolarına atananların aynı yerde (bulundukları yer) asgari iki sene daha tahsis yapacağı düzenlenmiştir.

Sözleşmeli kadrolardan memur kadrolarına (4/A) atananların benzer yerde asgari iki yıl daha atama yapması kuralının, bu maddeden faydalanarak bulundukları yerdeki memur kadrolarına (4/A) atanacak tüm sözleşmeli sağlık durumu personeline uygulanacağı düşünülmektedir. Bir başka deyişle, 29.10.2016 tarihinden önce veya daha sonra istihdam edilen ve 663 sayılı KHK'nın 45/A maddesinden faydalanarak sözleşmeli statüden memur kadrolarına (4/A) atanan herkes, aynı yerde (bulundukları yer) en düşük iki yıl daha tayin yapacaktır.

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment