Soda Şişesini Çalkaladığımızda Neden Fışkırır?

Gazlı içeceklerde çözünmüş halde yer alan karbondioksitin açığa çıkmasıyla büyüyen basınç, sıvının şişeden patlarcasına ani bir şekilde çıkmasına niçin olur. Oysa gazın sıvıdan kaçmasına molekül ölçeğinde niçin olan nedir?

Şişe birincil açıldığında hafif bir ses duyulur. Bu dışarı meydana çıkan karbondioksitin sesidir. Şişe kapalıyken karbondioksit kesin bir basınç aşağı tutulur ve uygulanan bu basınç gazın suda çözünerek karbonik asidin sulu çözeltisini oluşturmasını sağlar. Ama bu durumda ortamda sadece karbonik asidin sulu çözeltisi yok bir tedarik da karbondioksit vardır. Çünkü karbondioksit suda çözünerek karbonik asidi oluştururken açığa çıkan karbonik asidin bir kısmı baştan karbondioksite dönüşür. Bu sırada gaz başlıca şişenin yukarı kısımlarında toplanır. Şişe açıldığında ise içindeki basınç aniden düşer ve karbondioksit genleşerek daha pozitif hacim kaplamaya başlar. Şişe açıldığında meydana çıkan sesin nedeni budur.

Şişe çalkalandığında kabın üstteki kısımlarında biriken gaz çok sayıda minik baloncuk şeklinde içeceğin tamamına dağılır. Şişe açıldığında minik gaz baloncukları çok çabuk bir şekilde genleşir. Örneğin kapalı bir gazlı meşrubat şişesinin içindeki basınç atmosfer basıncının 4 katıysa, Boyle Yasası’na tarafından (değişmez sıcaklıkta bir gazın hacminin ve basıncının ters orantılı olarak değiştiğini söyler) şişe açıldığında basınç 4 kat azalırken gaz baloncuklarının hacimleri 4 kat artar. Bu baloncuklar hızlı bir şekilde şişeden çıkmak için bir yol arar ve bunu yaparken patlamaya sebep olacak şekilde sıvıyı şiddetli bir şekilde iter.

Kaynak
http://www.bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/soda-sisesini-calkaladigimizda-neden-fiskirir#sthash.DtDDFQ14.dpuf

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment