İpek Böcekleri Nasıl İpek Üretir?

Ipekli bilimsel ismi Bombyx mori olan ipek böcekleri kadar üretilen, protein yapısındaki liflerdir. Öbür haşere ve örümcek türleri kadar da üretilebilir.

Ancak dünyadaki ipek üretiminin kaynağı ipek böcekleridir. Ipekli böceklerinin larvalarını gözetmek amacıyla etraflarına ördükleri kozalar ipek liflerinden oluşur. Jurnal hayatta kullandığımız ipekli bu kozalardan elde edilir.

Ipek lifleri esas iki proteinden oluşur. Fakat temel bileşeni fibroin proteinidir. Suda çözünmeyen bir protein olan fibroinin yoğunluğu yüksektir. İşlenmemiş ipeğin yaklaşık %75’ini fibroin oluşturur. Serisin ise yapıştırıcı görevi yaparak fibroin proteinlerini bir arada tutar ve büyük kısmı ipek liflerinin dış kısmında bulunur. Serisin esnek olmayan, kırılgan bir maddedir. bununla birlikte antibakteriyel özellikte, morötesi dalga boyundaki ışınlara karşısında dirençli, nem alıp verebilen bir yapıdadır. Fakat ipek böceği kozasından ipek elde edilmesi işlemi esnasında, ipeğe parlaklık kazandırmak için uzaklaştırılır.

Salgılandıklarında akışkan kristal yapıda olan fibroin proteinleri hava ile temas edince sertleşir. Serisin ise ipek liflerini bir arada miktar. Ipekli böceği sonra 3-8 gün süreyle takriben 300.000 kere dönerek kozayı oluşturur. Bu işlem ipekli liflerinin yapısını etkiler.

Ipekli lifleri çok ince, uzun, hafif ve yumuşaktır. bununla beraber naylondan iki kat daha elastik, çelikten sekiz kat daha güçlüdür. Isı yalıtımı sağlaması, boyanabilir, parlak ve yalıtkan bir malzeme olması nedeniyle ırk kadar birçok alanda, mesela dokumacılıkta, sağlık durumu ve endüstri uygulamalarında kullanılır.

Kaynak
Dr. Tuba Sarıgül
http://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/ipek-bocekleri-nasil-ipekli-uretir#sthash.KB0eo5Ec.dpuf

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment