Mimar Sinan'ın Kısa Hayatı


Mimar Sinan'ın Kısaca Hayatı

Mimar Sinan'ın Hayatı

Mimar Sinan Kayseri’nin Ağırnas köyünde doğdu. Mimar Sinan 84 cami, 52 mescit, 57 medrese, 7 darül-kurra, 20 türbe, 17 imaret, 3 darüşşifa (hastane), 5 su yolu, 8 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 de hamam edinmek üzere 364 eser vermiştir.

1511′de Yavuz Sultan Selim zamanında devşirme olarak İstanbul’a geldi. Üç sene daha sonra mimar olarak Yavuz Sultan Selim’in Darı seferine katıldı. 1521 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın Belgrad Seferine Yeniçeri olarak katıldı. 1522’de Rodos Seferine Atlı Sekban olarak katılıp, 1526 Mohaç Meydan Muharebesinden sonradan, gösterdiği yararlıklar nedeniyle takdir edilerek Deneyimsiz Oğlanlar Yayabaşılığına (Bölük Komutanı) terfi ettirildi.

Süleymaniye Camii, Mimar Sinan’ın İstanbul’daki en mükemmel eseridir. Kendi tabiriyle kalfalık döneminde, 1550-1557 yılları arasında yapılmıştır.

Mimar Sinan’ın en hoş eseri, seksen yaşında yaptığı ve ‘uygunluk eserim’ diye ibraz ettiği, Edirne’deki Selimiye Camiidir (1575).

Mimar Sinan'ın kitabını ve kabir kitabesini yazan şair Mustafa Sâî Çelebi'ye göre, büyük mimar 17 Temmuz 1588 yılında, ölmüştür.

100 yaşlarında öldüğü zaman, Mimar Sinan'ın arkasında yüzlerce eser bıraktığını ve bunların da Osmanlı'nın bugün bile övünç edilen mimarî şaheserleri olduğunu biliyoruz. Bu eserlerin sahibini maalesef yeterince tanımıyoruz. Hakkında yazılan kitapların sayısı ve niteliği, onun büyüklüğü ve tesiri ile mukayese edilemez.
 

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment