Halide Edip Adıvarın eserleri , yaşadığı dönem ve edebi kişiliği


Halide Edip Adıvar'ın yaşadığı dönem;
1884 yılında Beşiktaş, İstanbul'da doğdu. Babası, II. Abdülhamit devrinde Ceyb-i Hümayun (Padişah Hazinesi) kâtipliği, Yanya ve Bursa Reji Müdürlüğü yapan Mehmet Edip Bey, annesi Fatma Berifem Hanım'dır. Annesini küçük yaşta veremden kaybetti. Evde özel dersler alarak ilköğrenimini tamamladı. Yedi yaşında iken yaşını büyüterek girdiği Robert Lisesi'nden kısa bir zaman daha sonra padişahın "Hristiyan okullarında Müslüman öğrencilerin okuyamayacağı" emri ile küskün ve evde özel ders görmeye başlamıştı. İngilizce öğrenirken çevirdiği kitap 1897’de basıldı. Bu, Amerikalı çocuk kitapları yazarı Jacob Abbott'un "Belli Başlı" adlı eseri idi. 1899 yılında bu tercüme nedeniyle II. Abdülhamit kadar Şefkat Nişanı ile ödüllendirildi. sonra koleje geri dönerek İngilizce ve Fransızca öğrenmeye başlayan Halide Edip, Robert Lisesi'nden diploma alan ilk müslüman bayan olmuştur.


Halide Edip Adıvar'ın edebi kişiliği;
Millî Edebiyat akımının meşhur bayan romancısıdır. Edebiyatçılığının yanına bir asker gibi cephe gerisinde mücadele vermiştir. Halide Edip Adıvar, edebiyatın çoğu türünde eser vermesine rağmen romancı olarak tanınmıştır. Eserleri romantizmden realizme dürüst bir gelişme gösterir. Romanlarında birincil ilk olarak aşk temasını, kadın psikolojisini ele alır. sonra Türkçülük, milliyetçilik ve memleketçilik konularına yönelir; kişileri yaşadıkları durum çevresinde, gelenek ve göreneklere bağlayarak anlatır. Romanlarında canlı, kaslı karakterler yaratır. Yazan, üslubu genelde ikinci plana itmiştir. Eserlerinde basit tümce yanlışlarından, anlatım bozukluğuna dek birçok eksiklik göze çarpar. Halide Edip'in romanlarını içerikleri ve dönem bakımından üç bölümde toplanır:
Ilk dönem romanları: Yazan, birincil dönem romanlarında özellikle aşk gibi kişisel konuları ele alır. Bu romanlarda kuvvetli bayan kahramanlar öne çıkar. Kahramanların ruhsal durumları başarıyla çözümlenir. Düzey Talib, Handan, Yürek Ağrısı bu cins romanlardandır.
Kurtuluş Savaşı dönemi romanları: Anadolu'ya geçip Kurtuluş Savaşı'na katılmasıyla Halide Edip'in sanat anlayışında değiştirme olur. Bu dönemde Anadolu insanını yakından tanır. Onun sabrını, direnişini, fedakârlığını, yurt sevgisini görür. Türkçülük akımının etkisiyle toplum yapısını yansıtan Kurtuluş Savaşı ile Anadolu büyük kasaba ve kasabalarındaki kimi çevrelerin değişik tutumlarını, çetelerin direnişlerini, kabaran millî coşkuyu anlatan toplumcu sayılabilecek eserler kaleme alır. Zorlu Sınama, Vurun Kahpeye, Zeyno'nun Oğlu bu dönemin romanlarındandır.
Toplum ve töre romanları: Yazan, bilhassa son yıllarında İstanbul'da ve Anadolu'yu, Anadolu'da yaşamış insanları konu alır. Doğu - Batı çelişkisini gündeme getirir, bu konuya bir cevap arar. Bunu yazarken değişik yörelerin törelerini de sergiler. Romanlarındaki bazı durum ve izlenimler, yazarın hayatından kaynaklanır. Sinekli Bakkal, Tatarcık, Ölümsüz Panayır bu türden romanlardır.

Halide Edip Adıvar'ın Eserleri :
ROMAN :
Heyula (1908)
Raik'in Annesi (1909)
Seviye Talip (1910)
Handan (1912)
Yeni Turan (1912)
Son Eseri (1913)
Mev'ud Hüküm (1918)
Ateşten Gömlek (1923)
Vurun Kahpeye (1923)
Yürek Ağrısı (1924)
Zeyno'nun Oğlu (1928)
Sinekli Bakkal (1936)
Yolpalas Cinayeti (1937)
Tatarcık (1939)
Ebedi Panayır (1946)
Döner Ayna (1954)
Akile Hanım Sokağı (1958)
Kerim Ustanın Oğlu (1958)
Sevda Sokağı Komedyası (1959)
Çaresaz (1961)
Yaşam Parçaları (1963)
HIKAYE :
İzmir'den Bursa'ya (Yakup Kadri, Falih Rıfkı ve Mehmet Asım Fikir ile birlikte, 1922)
Yıkılmış Mabetler (1911)
Dağa Meydana Çıkan Kurt (1922)
OYUN :
Kenan Çobanları (1916)
Maske ve Ruh (1945)
ANI :
Türkün Ateşle İmtihanı (1962)
Mor Salkımlı Ev (1963)
 

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment