Büro yönetimi bölümüne öğretim görevlisi alınırken, sosyoloji mezunu olma şartı konabilir mi?

Kafkas Üniversitesinin Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Büro Hizmetleri ve Sekreterlik Programına "Felsefe veya Sosyoloji" mezunu Öğretim Görevlisi almak için ilana çıkması adayların tepkisine yol açtı.

30 Aralık 2016 tarihinde duyuru edilen Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Iş Yüksekokulu Büro Yönetimi ve Sekreterlik Programı Ofis Yönetimi ve Idareci Asistanı Programına alınacak Öğretim Görevlisi kadrosuna başvuracak adaylarda; "Sosyoloji veya Felsefe bölümü lisans mezunu olup, alanında lisans mezuniyetinden itibaren belgelendirmek kaydıyla en düşük beş sene tecrübeli edinmek." şartı aranmıştır.

"Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Imtihan İle Giriş Sınavlarına İlişkin Yöntem ve Esaslarda Hakkında Mevzuat"in 6 ncı maddesinin 5 inci fıkrasında; "Yükseköğretim kurumları, bu Yönetmeliğe alt öğretim elemanı kadro ilanlarında lisans veya lisansüstü mezuniyet alanları ile bildiri edilen alana ait bilimsel, nesnel ve denetlenebilir koşullar dışarıda adayı tanımlayan özel şartlar koyamazlar." hükmü yer almaktadır.

Söz konusu Büro Yönetimi ve Idareci Asistanlığı programının ders planına baktığımızda; Sosyoloji alanına yakın olarak yalnızca "Örgütsel Davranış" dersinin olduğunu, Felsefe mezunu bir adayın verebileceği bir dersin olmadığını değerlendiriyoruz. Derslere bakıldığında daha fazla Millet Yönetimi, İşletme veya Ofis Yönetimi Öğretmenliği mezunlarının istihdam edilebileceği görülüyor.

diğer taraftan, özellikle Iş Yüksekokulları bu gibi Felsefe, Sosyoloji vb. bölüm mezunlarını farklı birim ve programların ders ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla da istihdam etmektedirler. Ama, yeniden laf konusu iş yüksekokulunun öteki bölüm ve programlarını incelediğimizde; Sosyoloji bölümünün ders verebileceğini değerlendirdiğimiz "Sosyal Hizmetler ve Danışmanlık" programının olduğunu, Felsefe mezunlarına ise yakın bir bölüm-program görememekteyiz.

sonuç olarak değerlendirdiğimizde, bu tip bir öğretim görevlisi kadrosuna kişisel bir kadro değerlendirmesi yapamamayız. Çünkü, ülkemizde binlerce Felsefe ve Sosyoloji bölümü mezunu aday bulunmaktadır. Bunlar arasından ALES ve lisans mezuniyet notuna kadar yapılan koyma sonucunda 10 namzet yazılı sınava girecek ve umudumuz odur ama yargı eden kazanacaktır.

Fakat, akademik kariyer hedefi olan adayların bu konuda olduğu gibi tepkilerini azaltmak nedeniyle, ilgili yönetmelikte dobra dobra belirtildiği gibi öğretim elemanı kadro ilanlarında ilan edilen alana yerinde lisans mezuniyet alanlarının yazılması gerektiğini, eğer ama alınan aday farklı programların ders yükü ihtiyacını yerine getirmek amacıyla istihdam edilecekse bunun ilanda belirtilmesini veyahut kadronun program bazında değil aracısız olarak Iş Yüksekokulu olarak bildiri edilmesinin daha uygun olacağını düşünüyoruz.

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment