685 sayılı KHK'nın tam metni

23 Ocak 2017 PAZARTESİ

Resmi Gazete

Rakam : 29957

KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME

DOĞAÜSTÜ HAL İŞLEMLERİ ÇÖZÜMLEME KOMİSYONU KURULMASI

HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME

Karar Sayısı: KHK/685

Mucizevi hal kapsamında Olağanüstü Hal İşlemleri Çözümleme Komisyonu kurulması; Anayasanın 121 inci maddesi ile 25/10/1983 tarihli ve 2935 sayılı Doğaüstü Hal Kanununun 4 üncü maddesine göre, Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu'nca 2/1/2017 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Komisyonun oluşumu

MADDE 1(1) Anayasanın 120 nci maddesi zarfında bildiri edilen ve 21/7/2016 tarihli ve 1116 sayılı Türkiye Büyük Ahali Meclisi Kararıyla onaylanan olağanüstü hal kapsamında, terör örgütlerine veya Ulusal Güvenlik Kurulunca Devletin ulusal güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar bahşedilen yapı, yaradılış veya gruplara üyeliği, mensubiyeti, aidiyeti, iltisakı ya da bunlarla irtibatı olduğu gerekçesiyle başka bir yönetimle ilgili işlem tesis edilmeksizin aracısız kanun hükmünde kararname hükümleri ile tesis edilen işlemlere ilişkin başvuruları değerlendirmek ve karara bağlantı kurmak üzere Doğaüstü Hal İşlemleri Tahlil Komisyonu kurulmuştur.

(2) Kurul, yedi üyeden oluşur. Üyelerin üçü ulus görevlileri arasından Başbakan göre, bir aza Hak Bakanlığının merkez teşkilatı ile bağlı ve ilgili kuruluşlarında çalışan başat ve savcılar arasından Hak Bakanınca, bir aza mülki idare amirleri sınıfına mensup personel arasından İçişleri Bakanınca, birer aza Yargıtayda ve Danıştayda ödev yapan muayene hakimleri arasından Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu göre belirlenir. Komite, kendi üyeleri arasından yapacağı seçimle bir başkan ve bir başkanvekili seçer.

(3) Komisyonun toplantı ve karar yeter sayısı dörttür. Oylamalarda çekimser oy kullanılamaz.

Komisyonun görevleri

MADDE 2 - (1) Komisyon, olağanüstü hal zarfında aracısız kanun hükmünde kararnameler ile tesis edilen aşağıdaki işlemler hakkındaki başvuruları değerlendirip karar verir.

a) Halk görevinden, meslekten ya da atama yapılan teşkilattan çıkarma ya da ilişiğin kesilmesi.

b) Öğrencilikle ilişiğin kesilmesi.

c) Dernekler, vakıflar, sendika, federasyon ve konfederasyonlar, özel sağlık kuruluşları, özel öğretim kurumları, vakıf yükseköğretim kurumları, özel radyo ve televizyon kuruluşları, gazete ve dergiler, haber ajansları, yayınevleri ve yayma kanallarının kapatılması.

ç) Emekli personelin rütbelerinin alınması.

(2) Doğaüstü hal zarfında yürürlüğe konulan kanun hükmünde kararnamelerle hakiki ya da tüzel kişilerin hukuki statülerine ilişkin olarak doğrudan düzenlenen ve birinci fıkra kapsamına girmeyen işlemler de Komisyonun görev alanındadır.

(3) Bu maddede belirtilen işlemlere tabi olarak mucizevi hal zarfında yürürlüğe konulan kanun hükmünde kararnamelerde bulunan ek tedbirler ile kanun yollarının açık olduğu işlemler hakkında keza uygulama yapılamaz.

Komisyonun atama süresi

MADDE 3 - (1) Komite, bu Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki sene süreyle tayin yapar. Bakanlar Kurulu, lüzum görmesi halinde bu süreyi bitiminden itibaren birer yıllık sürelerle uzatabilir.

(2) Komisyonun birincil seçilen üyeleri, iki takvim sürenin sonuna kadar atama yapar. Sürenin uzatılmasına karar verilmesi halinde 1 inci maddenin ikinci fıkrasındaki usule tarafından yeni üyeler belirlenir. Daha önce görev yapan üyeler de tekrar devir alabilir.

Üyelerin güvenceleri ve hakları

MADDE 4 - (1) Üyelerin süreleri dolmadan herhangi bir nedenle görevlerine son verilemez. Fakat üyenin;

a) Kurul kadar makul mazereti olmaksızın bir yıllık yılı içinde toplam beş Kurul toplantısına katılmaması,

b) Ağır hastalık veya engellilik nedeniyle iş göremeyeceğinin sıhhat kurulu raporuyla belgelenmesi,

c) Görevi ile ilgili olarak işlediği suçlardan nedeniyle hakkında verilen mahkümiyet kararının kesinleşmesi,

ç) Geçici iş göremezlik halinin üç aydan artı sürmesi,

d) 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Cinayet Kanununun 302 nci, 309 uncu, 310 uncu, 311 inci, 312 nci, 313 üncü, 314 üncü ve 315 inci maddelerinde yazılmış suçlar sebebiyle hakkında soruşturma ya da kovuşturma başlatılması,

e) Terör örgütlerine veya Ulusal Güvenlik Kurulunca Devletin ulusal güvenliğine karşısında faaliyette bulunduğuna karar verilen inşa, yaradılış veya gruplara üyeliği, mensubiyeti, iltisakı ya da bunlarla irtibatı olduğu gerekçesiyle hakkında Başbakanlıkça yönetimle ilgili soruşturma başlatılması veya soruşturma izni verilmesi,

hallerinin saptama edilmesi üzerine Kurul kadar üyeliğine son verilir. Vefat, istifa ya da herhangi bir öteki nedenle boşalan üyelikler için en geç iki ay içinde 1 inci maddenin ikinci fıkrasındaki usule kadar yeni üyeler belirlenir.

(2) Üyeler, finansal ve sosyal haklarını kurumlarından almaya devam ederler. Üyelere, kurumlarınca mali haklar dahilinde bir ayda yapılan toplam ödeme tutarı ile (142.000) gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu yer alan miktar arasındaki fark, damga vergisi hariç herhangi bir ücret ve kesintiye tabi tutulmaksızın ve görev yaptıkları süreyle orantılı almak üzere Başbakanlıkça keza her ay ek aidat olarak ödenir.

(3) 2/12/1999 tarihli ve 4483 sayılı Memurlar ve Öteki Halk Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun uyarınca Komite üyeleri için soruşturma yapılması Başbakan ya da görevlendireceği bakanın iznine tabidir. Soruşturma izni verilmesi veya verilmemesine ilişkin kararlara karşı itirazlar Danıştay kadar karara bağlanır.

Bilgi ve doküman talep etme yetkisi

MADDE 5 - (1) Komisyon, atama alanı ile ilgili her türlü data ve belgeyi ilgililerden istek edebilir.

(2) Soruşturmanın gizliliğine ve Devlet sırlarına ilişkin ilgili yönetmelik hükümleri saklı kalmak kaydıyla ulus kurum ve kuruluşları ile adalet mercileri, Komisyonun görevi kapsamında gereksinim duyduğu her türlü data ve belgeyi gecikmeksizin Komisyona yollamak ya da yerinde incelenmesine olanak sağlamak zorundadır.

Gizlilik

MADDE 6 - (1) Üyeler ve Komisyon çalışmalarında görevlendirilenler, görevlerini yerine getirmeleri esnasında edindikleri, kamuya, ilgililere ve üçüncü kişilere ait mahremiyet taşıyan bilgileri, kişisel verileri, ticari sırları ve bunlara ait belgeleri, bu konuda kanunen yetkili kılınan mercilerden başkasına açıklayamaz, kendilerinin veya üçüncü şahısların yararına kullanamaz. Bu zorunluluk görevden ayrılmalarından sonradan da devam eder.

Başvurularda yöntem ve vakit

MADDE 7 - (1) Komisyona başvurular valilikler aracılığıyla yapılır. Halk görevinden, meslekten ya da ödev yapılan teşkilattan çıkarılanlar ya da ilişiği kesilenler, en son tahsis yaptıkları kuruma da başvurabilir. Kullanım tarihi, valiliklere ya da ilgili kurumlara başvurunun yapıldığı tarih olarak kabul edilir. Valilikler ve ilgili kurumlar kendilerine yapılan başvuruları gecikmeksizin Komisyona iletir. Mükerrer başvurular işleme alınmaz.

(2) Bu Kanun Hükmünde Kararname kapsamında yapılan başvurular hakkında 6/1/1982 tarihli ve 2577 sayılı Yönetimsel Suçlama Usulü Kanununun 10 uncu maddesinin ikinci fıkrası hükümleri uygulanmaz.

(3) Komisyonun başvuru formu almaya başladığı tarihten önce yürürlüğe konulan kanun hükmünde kararnamelerle ilgili olarak başvuru alma tarihinden itibaren altmış gün içinde; bu tarihten sonra yürürlüğe konulan kanun hükmünde kararnamelerle ilgili olarak ise Resmi Gazetede yayımlanma tarihinden itibaren altmış gün içinde yapılmayan başvurular işleme alınmaz.

Ön tahlil

MADDE 8 - (1) Komisyona yapılan başvurular, aranan şartlara uyma bakımından ön incelemeye emrindeki tutulur. Ön inceleme sonucunda süresi içinde yapılmadığı, tatbik sahibinin konuyla ilgili hukuki menfaatinin bulunmadığı, bu Kanun Hükmünde Kararname kapsamına girmediği veya diğer şekil şartlarını taşımadığı saptama edilen başvurular reddedilir. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Kurul göre belirlenir.

Çözümleme ve karar

MADDE 9 - (1) Komite incelemelerini dosya üzerinden yapar. Komite, çözümleme sonucunda başvurunun reddine ya da kabulüne karar verebilir.

Kararların uygulanması

MADDE 10 - (1) Millet görevinden, meslekten ya da atama yapılan teşkilattan çıkarılan veya ilişiği kesilenlere ilişkin başvurunun kabulü halinde karar Devlet Personel Başkanlığına bildirilir. Bu şekilde bildirilen personelin görev teklifleri; statüleri, unvanları ve yürüttükleri görevler itibarıyla diğer kurumlarda görevlendirilmeleri muhtemel olmayanlar hariç elde etmek üzere daha önce istihdam edildikleri kurumlar dışındaki ulus kurum ve kuruluşlarında eski statülerine ve unvanlarına yerinde kadro ve pozisyonlara Devlet Personel Başkanlığı tarafından ikamet ettikleri il dikkate alınarak onbeş gün içinde yapılır. Bu fıkra zarfında kamu görevine iade edilmesine karar verilenlerden, idare görevinde bulunmakta iken kamu görevinden çıkarılmış olanların atamalarında, yöneticilik görevinden önce bulundukları kadro ve pozisyon unvanları dikkate alınır. Bu kapsamda bulunan personele ilişkin kadro ve pozisyonlar; görev teklifi gerçekleştirilen kamu kurum ve kuruluşları göre ilgililere ilişkin tayin onaylarının alındığı tarih itibarıyla öteki kanunlardaki hükümlere bakılmaksızın ve diğer bir işleme lüzum kalmaksızın ihdas, görev ve vize edilmiş sayılır. İhdas, devir ve vize edilmiş farzedilen kadro ve pozisyonlar 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye ekli cetvellerin ilgili bölümüne eklenmiş sayılır.

(2) Kapatılan kurum ve kuruluşlara ilişkin başvurunun kabulü halinde ilgili kanun hükmünde kararname hükümleri, söz konusu kurum ve kuruluş bakımından tüm hüküm ve sonuçlarıyla birlikte söz konusu kanun hükmünde kararnamenin yayımı tarihinden geçerli elde etmek üzere ortadan kalkmış sayılır. Buna ilişkin işlemler ilgisine göre İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı veya Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yerine getirilir.

Adalet denetimi

MADDE 11 - (1) Komite kararlarına karşısında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca belirlenecek Ankara yöneticilik mahkemelerinde iptal davası açılabilir.

(2) 22/7/2016 tarihli ve 667 sayılı Mucizevi Hal Dahilinde Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararnamenin 3 üncü maddesinin birinci fıkrası ile 18/10/2016 tarihli ve 6749 sayılı Doğaüstü Hal Zarfında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrası zarfında meslekte kalmalarının uygun olmadığına ve meslekten çıkarılmalarına karar verilenler, kararın kesinleşmesinden itibaren altmış gün içinde birincil derece mahkemesi olarak Danıştaya dava açabilir.

Sekretarya

MADDE 12 (1) Komisyonun sekretarya hizmetleri Başbakanlık kadar yerine getirilir. Bu hizmetler için yeteri değin personel Komisyona devir edilir.

(2) Komisyon çalışmaları dahilinde sekretaryada görevlendirilenlere her ay (11.000) gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu yer alan tutarı geçmemek kaydıyla Başbakanlıkça ilave vergi ödenir. Ilave vergi ödemesi damga vergisi hariç herhangi bir ödenti ve kesintiye yan tutulmaz. Ek ücret ödemesi; görevlendirilen personelin sınıfı, kadro unvanı, atanma biçimi, yapmış olduğu görevin siklet ve güçlüğü ve egzersiz süresi gibi kriterler dikkate gücüne gitmek suretiyle Kurul Başkanı kadar belirlenen yöntem ve esaslar çerçevesinde yapılır. Bu personele hem herhangi bir ad altında pozitif mesai ücreti ödenmez.

Yöntem ve esaslar

MADDE 13 - (1) Başvurulara ve Komisyonun çalışmasına ilişkin yöntem ve esaslar, Komisyonun teklifi üzerine Başbakanlık tarafından belirlenir ve duyuru edilir.

Geçiş hükümleri

GEÇİCİ MADDE 1 - (1) Komisyonun ilk üyeleri, bu maddenin yayımından itibaren bir ay içinde seçilir.

(2) Bu Kanun Hükmünde Kararname kapsamında Kurul kadar başvuruların alınmaya başlanacağı tarih, bu maddenin yayımlandığı tarihten itibaren altı ayı geçmemek üzere Başbakanlık göre ilan edilir.

(3) Komisyonun ödev alanına giren konularda daha önce herhangi bir adalet merciine başvurmuş ya da dava açmış olanlar için de 7 nci maddedeki yöntem ve süreler uygulanır.

(4) Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin yayımlandığı tarihten önce 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 3 üncü maddesinin birinci fıkrası ile 6749 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrası kapsamında meslekte kalmalarının yerinde olmadığına ve meslekten çıkarılmalarına karar verilenler, bu Kanun Hükmünde Kararnamenin yayımlandığı tarihten itibaren altmış gün içinde 11 inci maddenin ikinci fıkrasında bulunan hükümlere tarafından dava açabilir. Bu kapsamda idare mahkemelerinde derdest olan davalar Danıştaya gönderilir. Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin yayımlandığı tarihten önce çözülmüş olup da karar bahşedilen dosyalarda da bu fıkra hükümleri uygulanır.

Yürürlük

MADDE 14 - (1) Bu Kanun Hükmünde Kararname yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 15 - (1) Bu Kanun Hükmünde Kararname hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment