YÖKDİL sınavı öğretim elemanı alımlarında kullanılabilir mi?

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, mevcut Tanıdık Olmayan Dil Sınavı'nın (YDS) yanında fen ve mühendislik, sosyal ve beşeri bilimler ile sıhhat alanlarında, adayların yeterliliğini belirlemeye yönelik Yükseköğretim Kurumları Tanıdık Olmayan Dil (YÖKDİL) Sınavı sürecini başlattıklarını 26 Ocak 2017 tarihinde kamuoyuna açıkladı.

Laf konusu açıklamaya tarafından;

YÖKDİL sınavı sorularının hazırlanmasından Ankara Üniversitesi, sınavın organizasyonu ve uygulanması ise Anadolu Üniversitesinin sorumluluğunda olacaktır.

YÖKDİL sınavı YDS formatında olacaktır.

Sınav 5 Mart 2017'de tek oturumda 30 ilde gerçekleştirilecektir. Sınav ücreti 75 TL olarak belirlenmiştir.

Sınav ilk kez yalnızca İngilizce alanında yapılacaktır. Gelecek dönemlerde ise Almanca, Fransızca, Arapça olarak genişletilecek ve yılda iki kez gerçekleştirilecektir.

YÖKDİL SINAVI HANGİ YERLERDE GEÇERLİ OLACAK ?

YÖK Başkanı 26 Ocak 2017 günü yaptığı açıklamada; "Bu sınava, ilk kez yükseköğretim kurumlarımızda lisansüstü eğitim ve doçentlik sınavına isteyen adaylar olmak üzere, yabancı dil bilgisi seviyesini tespit ettirmek isteyenler, üniversitelerce kendilerinden dil yeterliliği puanı istenen öğrenciler ve öteki adaylar da katılabilecek. Odak noktası, lisansüstü eğitim ve doçentlik sınavına müracaat etmek isteyen adaylar." bilgisini paylaştı.

Oysa, aşağı sınava ilişkin kılavuzdan görselinden de görüleceği üzere, YÖKDİL'in özellikle lisansüstü eğitim ve doçentlik sınavına uygulamak isteyen adaylar, tanıdık olmayan dil seviyesini değerlendirmek isteyen adaylar ve üniversitelerince kendilerinden dil yeterliliği isteyen öğrencilere yönelik olduğu vurgulanmıştır.

YÖKDİL ÖĞRETİM ELEMANI KADROLARINA BAŞVURULARDA GEÇERLİ OLACAK MI ?

Bilindiği üzere, "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Imtihan İle Antre Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"in 6 ncı maddesinin 1/b fıkrasında; "Öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolarına yapılacak atamalarda ALES'ten en az 70, Yükseköğretim Kurulu göre kabul edilen merkezi tanıdık olmayan dil sınavından en düşük 50 puan veya eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış elde etmek" hükmü yer almaktadır.

Bu hüküm doğrultusunda, yükseköğretim kurumları göre ilan edilen öğretim görevlisi (meslek yüksekokulu kadroları hariç), araştırma görevlisi, okutman, uzman, çevirici ve eğitim-öğretim planlamacısı kadrolarına başvurabilmek için asgari 50 tanıdık olmayan dil puanına sahip almak gerekmektedir.

Söz konusu yönetmelikte; merkezi yabancı dil sınavı olarak geçtiği için Yükseköğretim Kurulu bu konu ile ilgili bir 16 Mart 2016 tarihinde Yürütme Kurulu Kararı alarak, öğretim elemanı kadrolarına başvurularda merkezi tanıdık olmayan dil sınavının YDS olduğuna karar verdi.

LAF KONUSU KARAR YAZISI :

Bu karar doğrultusunda, YÖKDİL sınavına giren adayların almış oldukları puanları öğretim elemanı kadrolarına başvurularda kullanabilmeleri için Yükseköğretim Kurulu tarafından keza YDS'nin hem de YÖKDİL sınavının merkezi yabancı dil sınavı olduğuna dair yeni bir karar ya da ÖSYM tarafından eşdeğerliğinin belirlenmesi gerektiğini değerlendiriyoruz.

Yavuz Selim KAPLAN

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment