Memur iken, sigorta kaydı da olan kişiye bir şey olur mu?

Merhaba, Şuan 4/B'li olarak çalışıyorum. Daha önce de memurluk yapmıştım. Fakat memurluktan istifa ederken onayı beklemeden ayrıldım ve 4/B'li olarak göreve başladım, kurum da anında sigorta kaydımı yaptı. Ama bu sürede keza SS'lı ayrıca de Emekli Sandığına tabi 9 günlük bir sürem bulunmaktadır. Bir şey olur mu?

Memur iken istifa dilekçesi verip bu vesileyle Sigortalı olarak çalışan kişinin sorumluluğu nedir? Sorunuz özelinde değerlendirmekteyiz.

Değerlendirmemiz:

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu Madde 94 kuralları:

- Devlet memuru yan olduğu kuruma yazılmış olarak uygulamak suretiyle memurluktan çekilme isteğinde bulunabilir.

- Mezuniyetsiz ya da kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın görevin terk edilmesi ve bu terkin sürekli 10 gün devam etmesi halinde, yazılı müracaat şartı aranmaksızın, çekilme isteğinde bulunulmuş sayılır.

- Çekilmek istiyen memur yerine atanan kimsenin gelmesine ya da çekilme isteğinin kabulüne değin görevine devam eder. Yerine atanan kimse bir avuç içi dek gelmediği veya yerine bir vekil atanmadığı takdirde, üstüne haber vererek görevini bırakabilir.

- Mucizevi mazeretle çekilenler, üzerine bildirmek şartiyle bir ay kaydına alt değildirler.

Hem, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu Madde 28 Kurallarına tarafından memurlar ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunamıyorlar.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu Madde 125 kurallarına tarafından de, memurların ticaret yapmaları veya Devlet memurlarına yasaklanan öteki gelir getirici faaliyetlerde bulunmaları aşama ilerlemesinin durdurulması cezasının verilmesi gerektirmektedir.

2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Ast Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanun kuralları

- Farklı mevzuata alt işlerde çalışanların hizmet süreleri benzer tarihlere rastlamamak kaydıyla aylık bağlanmasına hak kazanılma halinde birleştirilmektedir.

- Benzer tarihlere rastlayan hizmetlerde öncelik sırası Memurluk, Sigorta, Senet-Kur biçiminde olur.

Bu kanun açıklamaları bağlamında değerlendirmemiz;

1- Normalde istifanızın Kurumunuzca kabul edilmesi halinde istifa etmiş sayılmanız gerekir. Sizin başvurduğunuz yöntemin bir istifa yöntemi olmadığını değerlendirmekteyiz. Fakat Kurumunuzca mazeretsiz ya da Kurumunuzca kabul edilen bahane olmaksızın görevin 10 gün kesintisiz devam etmesi durumunuzu dikkate alarak Kurumunuzca istifanızın kabul edildiğini değerlendirmekteyiz.

2- Memurluk hizmetleri her ayın 15 inde alınan maaş ve SGK. kesintilerine tarafından bir sonraki ayın 14 üne kadar geçerli olur. Bu halde benzer anda memurluk ve SSK.lı hizmet olması durumunda memurluk süresine eşit gelen SSK.lı süreler çalışılmamış süreler olarak kabul edilir. Sosyal Emniyet Kurumu bu SSK.lı süreleri çalışmamış sayar.

3- Memur iken sigortalı çalışarak bir gelir elde etmeniz 657 sayılı Kanun kurallarına tarafından aşama ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektirir. Ancak bu cezanın Kurumlarca uygulanabilmesi için memurun görevde olması gerekir, görevde olmayan memur için kademe ilerlemesi cezasının uygulanmasının mümkün olmayacağını değerlendirmekteyiz.

4- İstifa ettiğiniz Kurumunuza bu durumunuzu bildirmeyi de seçim edebilirsiniz.

5- Esas uyarı edilmesi gereken husus şudur. Bir memurun kaydının SGK kayıtlarında etkin çalışma olarak görülmesine karşın bu vakit içerisinde sigortalı olarak SGK kaydının da yapılmamasının hatalı bir işlem olduğunu değerlendiriyoruz. Bu durumlarda keza SGK sistemlerinin bu işlemi engellemesi hem de işverenlerin buna uyarı etmeleri gerektiğini değerlendirmekteyiz.

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment