TOKİ, 258 Bin Konutluk Dönüşümü Başlattı

TOKİ Başkanı Ergün Turan, 54 il ve 118 ilçede toplam 183 proje ve 258 bin 49 konutluk şehirsel mutasyon başlattıklarını söyleyerek, bu projelerin 53’ünün tamamlandığını söyledi.

TOKİ, 55 milyon metrekarelik alanda yürüttüğü şehirsel mutasyon projesi kapsamında ürettiği 258 bin konutun 68 bin 254’ünü hak sahiplerine teslim etti.

TOKİ Başkanı Ergün Turan, yaptığı açıklamada, 55 milyon metrekarelik bölge üstünde Türkiye’nin en detaylı şehirsel mutasyon hareketini yürüttüklerini söyledi.

Yer Sarsıntısı riskinden büyük kasaba estetiğine, sosyal, kültürel ve maddi dönüşümü, bütünleşik esas unsurlar olarak ele aldıklarını vurgulayan Turan, şu değerlendirmede bulundu:

“Dönüşüm alanlarında geliştirdiğimiz projelerde, bölgedeki vatandaşlarımızın jurnal yaşamına ait sosyo-kültürel kabullerine, alışkanlıklarına hassasiyetle yaklaşıyoruz. Sosyal ve kültürel farkları bir zenginlik olarak ele alıp, projelerimizi, söz konusu bedel ve kabulleri, kentsel tasarım ve mimari yaklaşımla harmanlayarak tasarlıyoruz.”

Türkiye’de 20 sene içerisinde 5,3 milyon konutun dönüşümünün sağlanması gerektiğine dikkati çeken Turan, “Bu kapsamda, İdaremizin 2020 yılına dek üreteceği 250 bin konutun yüzde 40’ı kentsel mutasyon kaynaklı olacaktır. Böylelikle keza gecekondu mahallesi ve firari yapı alanları dönüştürülecek ayrıca de daha alçak ve orta gelirli kesimler için üretilecek nitelikli konutlarla yeni gecekondu bölgelerinin oluşması önlenecektir.” ifadesini kullandı.

Turan, afetlere karşısında tehlikeli, fiziksel olarak köhnemiş ve yapı ömrünü tamamlamış konut stokunun Türkiye’nin en kayda değer yapı sorunlarından biri olduğunu anımsatarak, “54 il ve 118 ilçede toplam 183, 258 bin 49 konutluk kentsel dönüşüm projesi başlattık. Bu projelerimizin 53’ü tamamlandı. İhalesini yapıp ve modern standartlarda ürettiğimiz 111 bin 474 konutun 68 bin 254’ünü adalet sahibi vatandaşlarımıza teslim ettik.” dedi.

170 bin 947 depreme dayanıklı konut
Türkiye’de yaşanan depremlerin şehirsel dönüşümün yürütülmesini zorunlu kıldığını vurgulayan Turan, şunları ifade etti:

“TOKİ olarak yürüttüğümüz şehirsel dönüşüm uygulama alanlarının belirlenmesinde, ‘Zelzele Riski’ öncelikli faktördür. 17 Ağustos 1999 Marmara, 12 Kasım 1999 Düzce, 19 Mayıs 2011 Simav, 23 Ekim – 9 Kasım 2011 Van ve Erciş depremleri, kentsel değişim çalışmalarımızda önceliğimizi yer sarsıntısı tehlikeli alanlara vermemizi gerektiğini göstermiştir. İdaremiz tarafından Yer Sarsıntısı Risk Alanlarında bitmiş ve devam etmek olan projelerimizin kapsamında 170 bin 947 konutu depreme dirençli olarak üretmiş olacağız.”

Uzlaşmaya dayalı şehirsel değişim

Turan, şehirsel dönüşümde uzlaşma ve paylaşmaya dayalı, ilk kez yerinde değişim yaklaşımını aldıklarını aktardı.
Kentsel dönüşüme yaklaşımlarına ilişkin Turan, şu açıklamayı yaptı:
“Şehirsel dönüşüm sürecini açık, transparan ve katılımcı bir hoşgörüyle yürütüyoruz. Afet riski taşıyan alanlar basta elde etmek üzere mekan ve yasam kalitesini arttıran projelere öncelik veriyoruz. Şehirsel tasarımı lokal mimari doku, semt kültürü ve yatay mimari anlayışıyla şekillendiriyoruz. Dönüşüm alanlarında ikamet eden vatandaşlarımızın sosyo-ekonomik profilini içten tanımlayarak, ayrı kazanç gruplarına dönük sosyal bütünleşmeyi sağlayan projeler geliştiriyoruz. Şehirsel değişim projelerimiz ile gecekondu ve sağlıksız konut alanları dönüştürülürken, rahat gelirli vatandaşlarımız için ürettiğimiz nitelikli konutlarla yeni gecekondu mahallesi bölgelerinin oluşmasını da önlüyoruz. ”

Turan, şehirleri kimlikleri, gelenekleri, yerleşik demografik yapının kültür ve değerleriyle düzenli olarak yenilediklerini dile getirdi.

“Hayat tarzlarına ve beklentilere yanıt veriyoruz”

Şehirsel dönüşüm projelerini sosyolojik boyut da düşündüklerini vurgulayan Turan, “Vatandaşlarımızın günlük yaşamına ait sosyo-kültürel özelliklerini dikkate alan fazla yönü olan bir tasarım kurguluyoruz. Kentsel mutasyon projelerimizin olduğu şehir bölgelerinde yaşayanların ve kent kullanıcılarının yaşam tarzlarına ve beklentilerine cevap verecek projeler üretiyoruz.” diye konuştu.

Turan, kentsel dönüşümde birçok başlığı ele aldıklarını vurgulayarak, şöyle dedi:
“Mutasyon yaptığımız yerlerde yatay mimari konsepti uyguluyoruz. Öyle çok ilimizde bu bakışı yansıtacak önemli projeler başlattık. Ilk üretimlerimizi Mardin, Diyarbakır, Nevşehir, Kars, Muş, Malatya, Şanlıurfa, Kocaeli, İstanbul, Gaziantep, Konya, Manisa illerinde gerçekleştirilmektedir. aynı zamanda projelerimizde ayrı kazanç gruplarının benzer semtte buluşabildiği semt sakinlerinin, esnafın iç içe olduğu, mahalle kültürü kavramının öne çıktığı sosyal yaşam alanlarının tasarlanmasına özen gösteriyoruz. Hem, bütün projelerimizde yerel mimari ve detaylarına öncelik verilerek, öbür şehirlerin, bölgelerin mimarisine, o bölgelerin kültür ve değerleri, toplumsal alışkanlıkları, hayat biçimleri ve iklimsel özelliklerini de yansıtılmaktadır. Mesela, Mardin’de kemerleri, Nevşehir’de Kapadokya’nın tüflerden oluşan yöre coğrafyasına ait taşlarını kullanıyoruz.”

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment