İşçinin namaz kıldığı vakitler, çalışma süresinden sayılır mı?

Namaz vakitleri alıştırma süresinden sayılır mı?

Çoğunluğu Müslüman bir ülkede yaşadığımıza tarafından, namaz da hayatımızın bir parçasıdır. Namaz ibadetini gerçekleştirmek isteyen işçiler de işyerlerinde veya müsait diğer yerlerde namazlarını kılmaktadır. İşçilerin namazlarını kılabildiği bir işyerinde, işçinin namazda geçirdiği süreler çalışma süresinden sayılır mı?

Çalışma süresi kavramı

Çalışma süresi; işçinin kanımca iş görerek veya işveren emrinde hazır bekleyerek geçirdiği süredir. Alıştırma süresinin doğru tespit edilmesi; fazla mesai, genel tatil ücreti ve öteki hesaplamalar bakımından siklet talep eder. İşçinin haftalık alıştırma süresi sıradan koşullar aşağıda 45 saat olduğuna kadar, bunun üzerine çıkan çalışmaların karşılığının ayrıca fazla mesai ücreti olarak ödenmesi gerekir. Egzersiz süresinin hesabında en kayda değer teferruat, ara dinlenmelerinin çalışma süresinden sayılmayacağıdır.

Ara dinlenmesi ya da ara verme, alıştırma süresine dahil değil

Meslek Kanununa tarafından işçiye ara dinlenmesi verilmesi zorunludur. 4 saat ve altında süren işlerden asgari 15 dakika, 4 saat ile 7,5 saat aralarında süren işlerde en az 30 dakika ve 7,5 saati aşan işlerde en az 60 dakika ara dinlenmesi imkânı sağlanmalıdır.

Ara dinlenmesi ya da ara verme; işçinin çalışmadan geçirdiği, işten uzaklaştığı bir süre dilimini ifade eder. Yemek arası, çay molası, sigara molası gibi zamanlar birer ara dinlenmesidir. Peki namaz kılınan zaman de bir cins ara dinlenmesi midir?

gece vardiyası ücreti

Gece mesai ücreti var mıdır?

Yargıtay ara dinlenmesi diyor

Yüksek mahkeme bir kararında şöyle demektedir: “Maddi olayda davacının da kabulüne olduğu gibi davacıya namaz vakitlerinde ibadetini yapabilmesi için her gün izin verildiği ve davacının Cuma günleri de Cuma namazını kılabilmesi için de camiye gittiği anlaşılmaktadır. Bu durumda yaz ve kış mevsimi gözetilmek suretiyle öğle namazlarının ve Cuma namazının ara dinlenmesine eşit gelip gelmediği belirlenip keza öğlen vakti bahşedilen ara dinlenmesi yanına ikindi namazları için de 15 dakika ara dinlenmesi verildiği ve kış aylarında eşit gelmesi halinde akşam namazları için de ara dinlenmesi verildiği hususu gözetildiğinde akşam namazlarının kış aylarında hangi günler mesai saatine denk geldiği de belirlenerek namaz için bahşedilen tüm ara dinlenme süreleri net olarak belirlendikten sonradan davacının yaz ve kış mevsiminde jurnal alıştırma süreleri saptama edilerek artı mesai hesabı yapılması gerekirken…” (7 Hukuk, 2014/19591 E.)

Karardan da görüleceği üzere namazda geçirilen süreler ara dinlenmesi olarak kabul edilmiş ve işçinin alıştırma süresinden düşülmesi istenmiştir.

namaz mesaiden sayılır mı

Bunu bir örnekle somutlaştırabiliriz. Emekçi 08:00-17:30 saatleri aralarında çalışıyor olsun. Bu işçinin öğle arası tatili 1 saat ve öğleden sonra yarım saat nehir molası olsun. Namaz da kılan bu işçinin alıştırma süresi normalde ilk bakışta 8 saat görünse de o kadar değildir. İşçinin bir buçuk saatlik ara dinlenmesinin üzerine namaz vakitlerinin de eklenmesi gerekir. Ast bu süreler kışın ya da yazın farklılaşacaktır. Işçi kışın ola ki üç vakti zeka işyerinde kılarken, yazın yalnızca bir vakit bile kılabilmektedir. Fakat ne olursa olsun, bu 1,5 saatlik ara dinlenmesi hesabına namaz sürelerinin de eklenmesi gerekir.

NETICE

Ara dinlenmesi; işçinin iş görmeden ve işten uzak kalarak geçirdiği bir zaman dilimini açıklama eder. Yargıtay’a kadar namaz vakitleri de bu şekildedir. Namaz vakitlerinin de ara dinlenme olarak kabul edilmesi ve namazda geçirilen sürelerin egzersiz süresinden düşülmesi gerekir.

Oysa bağlı ama patron isterse, bu namaz sürelerini çalışma süresinden düşmeyebilir ve işçiye bu konuda esnek davranabilir. Ama istemezse, namaz sürelerinin ara dinlenmesi olarak kabul edilmesi gerekir.

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment