MEB, ihraçların iptali için açılan davaların sonuçlarını yayımladı

Milli Eğitim Bakanlığında, 672 sayılı KHK ile FETÖ ile irtibatı olduğu gerekçesiyle 30 bine yakın öğretmen ihraç edildi.

İhraç edilen öğretmenlerin bir kısmı yöneticilik mahkemelerinde dava açtı.

Milli Eğitim Bakanlığı Hukuk Müşavirliği sonuçlanan iki duruşma kararını internet sitesinde yayımladı.

Kayseri ve Trabzon Yöneticilik Mahkemesi kararlarında, KHK'ya karşı yöneticilik mahkemesi nezdinde dava açılmayacağı gerekçesiyle red kararı verilmiştir.

İŞTE MEB'İN YAYINLADIĞI KARARLAR

KARAR 1

- Mucizevi Hal Dahilinde Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilen kamu görevlileri hk.

ÖZET: " Kayseri ... Lisesinde öğretmen olarak tahsis yapan davacının millet görevinden çıkarılmasına ilişkin kararın iptali istenilmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 91 inci maddesinde "Türkiye Büyük Halk Müziği Meclisi, Bakanlar Kuruluna kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi verebilir. Fakat sıkıyönetim ve olağanüstü haller saklı kalmak üzere, Anayasanın ikinci kısmının birinci ve ikinci bölümlerinde yer alan temel haklar, kişi hakları ve ödevleri ile dördüncü bölümünde bulunan siyasi haklar ve ödevler kanun hükmünde kararnamelerle düzenlenemez.
... Sıkıyönetim ve olağanüstü hallerde, Cumhurbaşkanının Başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulunun kanun hükmünde kararname çıkarmasına ilişkin hükümler saklıdır.
Kanun hükmünde kararnameler, Resmi Gazetede yayımlandıkları gün yürürlüğe girerler. Fakat, kararnamede yürürlük tarihi olarak daha sonraki bir tarih de gösterilebilir." hükmüne, 121 inci maddesinde "Doğaüstü hal boyunca, Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, mucizevi halin gerekli kıldığı konularda, kanun hükmünde kararnameler çıkarabilir. Bu kararnameler, Devlete Ait Gazetede yayımlanır ve aynı gün Türkiye Büyük Halk Müziği Meclisinin onayına sunulur; bunların Meclisce onaylanmasına ilişkin zaman ve usul, İçtüzükte belirlenir." hükmüne, 148 inci maddesinde de "Anayasa Mahkemesi, kanunların, kanun hükmünde kararnamelerin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasaya şekil ve başlıca bakımlarından uygunluğunu denetler ve kişisel başvuruları karara bağlar. Anayasa değişikliklerini ise yalnızca şekil bakımından inceler ve denetler. Ama, olağanüstü hallerde, sıkıyönetim ve savaş hallerinde çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerin şekil ve esas bakımından Anayasaya aykırılığı iddiasıyla, Tüzük Mahkemesinde dava açılamaz." hükmüne yer verilmiştir.
... Yönetimle Ilgili yargı mercilerince, oysa idari davaya konu olacak belirlenmiş ve yürütülmesi gereken yönetimle ilgili işlemlerin hukuki denetimi yapılabilir.
Kanun hükmünde kararnameler ise kanunlarla eşdeğer hukuki tasarruflar olup, böylece idari işlemlere karşısında açılan davaların çözümüyle görevli olan yönetimsel adalet mercilerince, kanun hükmünde kararname ile yapılan bir tasarrufun iptali için açılmış bir davanın esastan incelenerek karara bağlanması hukuken olanaksızdır.
Uyuşmazlıkta şikayetçi kamu görevinden, kanun niteliğini taşıyan hukuki bir düzenleme ile çıkarıldığından, besbelli yönetimle ilgili davaya konu olabilecek bir yönetimle ilgili işlemin varlığından laf edilmesine olasılık bulunmamaktadır.
Bu duruma göre, 672 sayılı Olağanüstü Hal Zarfında Ulus Personeline İlişkin Alınan Tedbirlere Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 inci maddesiyle millet görevinden çıkarılan davacının, ulus görevinden çıkarılmasına dair tesis edilmiş yönetimsel davaya konu olabilecek bir idari işlem olmadığından, bu davanın ... reddine karar verilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, davanın... reddine..." (Kayseri 1. Yöneticilik Mahkemesi: 2016/793 E, 2016/756 K)

KARAR 2

ÖZET: "Ulusal Eğitim Bakanlığı Bünyesinde öğretmen olarak millet görevi ifa eden şikayetçi kadar, 01/09/2016 tarihli ve 29818 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 672 sayılı Mucizevi Hal Zarfında Millet Personeline İlişkin Alınan Tedbirlere Dair Kanun Hükmünde Kararname'nin "Kamu Personeline İlişkin Tedbirler" başlıklı 2.maddesinin 1.fıkrası gereğince Ekli (1) sayılı listede isminin yer alması nedeniyle hiçbir işleme lüzum kalmaksızın halk görevinden çıkarılmasına dair işlemin; ... iptali ile mahrum kaldığı parasal hakların yasal faizi ile birlikte tahsiline karar verilmesi istenilmektedir.
... Olayımızda; öğretmen olarak ulus görevi ifa eden davacı, 01/09/2016 tarihli ve 29818 (Mükerrer) sayılı Devlete Ait Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 672 sayılı Doğaüstü Hal Zarfında Millet Personeline İlişkin Alınan Tedbirlere Dair Kanun Hükmünde Kararname'nin "Kamu Personeline İlişkin Tedbirler" başlıklı 2.maddesinin 1.fıkrası gereğince ulus görevinden hiçbir işleme gerek kalmaksızın çıkarılmıştır. bu nedenle, anılan KHK ile ulus görevinden çıkarılan davacı hakkında, sanık idarece tesis edilmiş yönetimle ilgili davaya konu olabilecek bir işlemin varlığından söz edilmesine olasılık bulunmamaktadır.
Bu durumda, 672 sayılı KHK hükmü gereğince ulus görevinden çıkarılan davacı hakkında KHK dıştan başka bir idari işlem de olmadığından ve mahkememizin KHK'nın hukuki denetimini yapma yetkisi bulunmadığından, açılan bu davanın mahkememizce incelenme olanağı bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle... davanın incelenmeksizin reddine..." (Trabzon Idare Mahkemesi: 08.09.2016 T, 2016/1113 E, 2016/1046 K)

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment