WiFi ile Kanser Arasında Bir Bağlantı Var mı?

Büyük bir ihtimalle bu yazıyı kablosuz bağlantıya (WiFi) yan bir aygıt üzerinden okuyorsunuz. Lakin yalnızca şuan emrindeki olduğunuz ağ ile de sınırlı yok, aslında WiFi etrafımızı çevreleyen- okulda, işte, evde, restoranlarda, marketlerde, parklarda, kütüphanelerde, hastanelerde- yani neredeyse her tarafta.

WiFi tarafından çevrelendiğimiz için, bununla birlikte WiFi göre yayılan radyo frekans radyasyonuna da maruz kalıyoruz. Bu radyasyon, bir takım insanları kanser riskini arttırabileceği düşüncesiyle endişelendirebiliyor. Acaba bu endişelerin fiilen bir karşılığı var mı?

Kablosuz ağlardan yayılan radyo frekanslarla alakalı iki ayrı araştırma çizgisi bulunuyor. (Radyo frekans radyasyonu bununla birlikte cep telefonları ve mikrodalga fırınlar gibi birçok cihazdan da yayılıyor.) Bir müşteri araştırmada insanların kanser oranları gözlemlenirken, diğer müşteri araştırmada laboratuvar hayvanlarının kanser oranları üstünde çalışılıyor. İnsan gözlemleme araştırmalarının şu başlıca kadar ancak bulgularına kadar, radyo frekans radyasyonuna sürekli maruz kaldıkları için yüksek risk grubunda sayılan insanların kanser oranlarıyla radyo frekans radyasyonu aralarında bir ilişki bulunmuyor. Laboratuvar araştırmalarında da elde edilen verilere tarafından, radyo frekans radyasyonu ve kanser aralarında bir bağlantı değil. Fakat, bu araştırmalarda gözlemlenen bazı biyoloji ile ilgili değişiklikler, varsayımsal olarak, kanserle  benzer olabileceği de düşünülüyor. Natürel ki, hemen şimdi bu sadece bir tahmin niteliği taşıyor.

Bulgular muhakkak olmadığından dolayı, incelemeler hâlâ devam ediyor. Ama, şu asıl kadar yaptıkları çalışmalarla saygınlık kazanmış birçok halk müziği sağlığı ve çevre örgütüne kadar- U.S. Environmental Protection Agency, National Toxicology Program, Public Health England ve Norwegian Institute of Public Health gibi- WiFi’den maruz kalınan radyo frekans radyasyonunun insan sağlığı açısından herhangi bir tehlikesi bulunmuyor.

WiFi’nin insan sağlığı için bir tehdit oluşturmaması da büyük olasılıkla,  WiFi tarafından yayılan radyo frekans radyasyonun düşük frekanslı ve iyonlaştırıcı radyasyon olmamasından kaynaklanıyor.  Bu da, yayılan radyasyonun molekülleri yükleyecek dek kuvvetli olmaması anlamına geliyor, yani hücresel seviyede bu radyasyonun herhangi bir zararı değil gibi görünüyor. Hem WiFi tarafından üretilen radyo frekans radyasyon 0.1 vat seviyesinde ve cep telefonlarından yayılandan daha eksik. Lakin, X-ışınları, gamma ışınları ve ultraviyole ışık gibi yüksek frekanslı radyasyonlar insan ve hayvan sağlığına ciddi tehlikeler oluşturabiliyor.

Eğer ama, yinede radyo frekans radyasyonunun oluşturabileceği potansiyel riskler konusunda endişeliyseniz; kullanmıyorken kablosuz ağınızı kapatmak, kullanmıyorken cep telefonunuzu uçak moduna almak veya telefonla konuşurken kulaklık veya hoparlör göstermek, maruz kaldığınız radyo frekans radyasyonunu en aza indirmenize tezgâhtar olabilir.

Kaynak
*Bilimfili - "WiFi ile Kanser Aralarında Bir Bağlantı Var mı?"
http://bilimfili.com/wifi-ile-kanser-arasinda-bir-baglanti-var-mi/

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment